Moja dzisiejsza propozycja na piątkową rybkę to śledź panierowany w mielonych orzechach, podany z grzybami leśnymi, sałatą i sosem czosnkowym. Jeśli obawiacie się takiego połączenia to uspokajam, wg mnie danie jest pyszne i spójne smakowo. Zadbajcie tylko, żeby śledzie nie był za słone, bo ja ciut za krótko je wymoczyłam i było dość słono ;)
Składniki na 2 osoby:2 duże płaty fileta śledziowego (użyłam solonych)kilka grzybów leśnych1 jajko1 pełna łyżka mąki pszennej1 łyżeczka mleka2-3 łyżki mielonych orzechów laskowychDodatkowo:szczypta słodkiej mielonej papryki mąka do oprószenia rybyolej do smażenianatka zielonej pietruszkiPrzygotowanie:Oczyszczone grzyby kroję w kawałki i na małej ilości oleju smażę na rumiano z odrobiną soli ok. 10 minut. Filety moczę w wodzie o ile są solone, po czym porządnie osuszam na papierowym ręczniku. Oprószam je czerwoną papryką i mąką, dzielę je na 2 części. Z jajka, mleka i mąki robię dość gęste ciasto, każdy kawałek śledzia zanurzam w nim z obu stron, po czym przekładam na talerz z mielonymi orzechami i dokładnie go w nich obtaczam. Od razy smażę na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Uwaga, olej nie może być zbyt gorący, żeby orzechy się nie spaliły, bo będą gorzkie. Rumiane śledzie układam na kawałkach sałaty polanych sosem czosnkowym, dodaję podsmażone ciepłe grzyby i posypuję natką pietruszki.Przepis autorski.