Wczorajsza pogoda - zwłaszcza ten niesamowity wiatr - skłoniła mnie do upieczenia rogalików, żeby przyjemniej nam się siedziało w domu z kubkiem kawy. Jako że zostało jeszcze dziś kilkanaście sztuk, mogę też potwierdzić, że równie smaczne jak tuż po pieczeniu są następnego dnia. Proste składniki, a rogaliki łatwe w przygotowaniu, więc gdybyście mieli ochotę na coś co uprzyjemni popołudnie, zachęcam do upieczenia.
Składniki:4 szklanki mąki pszennej125 g. miękkiego masła3 czubate łyżki śmietany 18%3/4 szklanki cukru2 łyżki cukru waniliowego1 pełna łyżeczka proszku do pieczeniakonfitury wiśniowePrzygotowanie: Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia do miski, dodaję pozostałe składniki z wyjątkiem konfitur, zagniatam ciasto w całość. Dzielę je na 4-5 części, każdą rozwałkowuję na kształt koła. Koła dzielę na trójkąty, wykładam po porcji powideł i zwijam od szerszego końca rogaliki. Przekładam rogaliki na blachę wyłożoną papierem, wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 30 minut - rogaliki powinny by złote.Przepis autorski.