Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Przekąska: kotleciki w cieście francuskim
Sio-smutki
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
1384
Kategorie
164
Przekąska: kotleciki w cieście francuskim
Jeśli planujecie wieczór sylwestrowy spędzić w domu to niezależnie, czy dom będzie pełen gości, czy będą w nim tylko domownicy, fajnie mieć pod ręką smaczne przekąski. Kotleciki, które chcę Wam zaproponować w sumie nie wyglądają w ogóle na kotlety - raczej jak bułeczki, i myślę, że to może być miłą niespodzianką. Smakują pysznie, bo są pełne warzyw i dzięki temu soczyste, a skorupka z ciasta francuskiego to prawdziwy rarytas :) Mam nadzieję, że moja propozycja przypadnie Wam do gustu.
Smakują i na zimno, i na ciepło. Można je przygotować wcześniej, a przed podaniem podgrzać przez kilka minut w gorącym piekarniku.
Składniki na ok. 35-40 sztuk
:
0,5 kg mielonej wieprzowiny (szynka, karkówka, łopatka)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 mała czerwona papryka
3-4 pieczarki
mały kawałek posiekanej kapusty pekińskiej
2 garście rukoli
1 łyżeczka majeranku
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz do smaku
2-3 płaty ciasta francuskiego
Dodatkowo:
olej do smażenia
mleko do posmarowania
majeranek do oprószenia
Przygotowanie
:
Siekam drobno wszystkie warzywa i podsmażam je na niewielkiej ilości oleju, aż zmiękną. Studzę je i dodaję do zmielonego mięsa razem z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Mieszam dokładnie masę przez kilka minut, aż wszystkie składniki doskonale się połączą. Formuję kotleciki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko je spłaszczam i smażę po 2 minuty z obu stron, na lekko rumiany kolor.
Z ciasta francuskiego wycinam obręczą lub dużą szklanką kółka (mniej więcej 2 razy większa średnica, niż w kotlecikach), na każdym kółku układam kotlet i sklejam tak, by cały lub prawie cały był schowany w cieście. Tak przygotowane gotowe kotlety układam na blasze wyłożonej papierem miejscem łączenia do dołu, smaruję ciasto mlekiem i oprószam majerankiem. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na ok. 20 minut - by ciasto się ładnie zarumieniło. Jeśli góra zbyt szybko się rumieni, przykrywam je papierem.
Podaję zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przepis autorski.
Sio-smutki
30 gru 15
To i owo do przekąski
,
Impreza
,
Ciasto francuskie
ciasto francuskie
14 przepisów
Polecane przepisy
Parówki w cieście francuskim
Dzisiejsze parówki w cieście francuskim to idealna przekąska na domówkę, czy każdą inną imprezę, na której chcemy zaserwować coś prostego, a jednocześnie wyjątkowego, smacznego i wygodnego. Są świetne w każdym calu od przygotowania, aż po zjed...
NiePieprz - przepisy kulinarne
Dla dzieci
,
Przekąski
,
IMPREZOWE
,
Przekąski na imprezę
Parówki w cieście francuskim
Dzisiejsze parówki w cieście francuskim to idealna przekąska na domówkę, czy inną imprezę, na której chcemy zaserwować coś prostego, a jednocześnie wyjątkowego, smacznego i wygodnego. Są świetne w każdym calu od przygotowania, aż po zjedzenie ...
Usmażona
Przekąski
,
Przekąska
,
Imprezowe
,
Dla dzieci
Polędwica w cieście francuskim
Polędwica w cieście francuskim Polędwica w cieście francuskim czyli beef wellington Jeśli zastanawiacie się co podać rodzinie na świąteczny obiad, to polędwica w cieście jest strzałem w dziesiątkę. To potrawa kuchni brytyjskiej. Grzyby, pyszne mięso ...
Lady housewife
Gotowanie
,
Boże Narodzenie
,
Mięsa
,
święta
,
Grzyby
,
Wołowina
,
Wieprzowina
,
Na specjalne okazje
,
Uroczysty obiad
,
Ciasto francuskie
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem
Przepis na łososia w cieście francuskim zaprezentowaliśmy ostatnio dietetykom z zaprzyjaźnionej platformy Kcalmar jako propozycję świąteczną-sylwestrową. Rybny farsz ze szpinakowym twistem czyni potrawę idealną jako urozmaicenie i lekkie przełamanie tr...
Trawka Cytrynowa
I TY DASZ RADĘ
,
SMAKI ZIMY
,
NA IMPREZKĘ
,
MĘSKIE GOTOWANIE
,
ŚWIĘTA
,
Kcalmar
,
SZPINAK
,
ŁOSOŚ
,
Ciasto francuskie
,
Finger-food
,
Roladki
Francuskie róże
Przepiękna dekoracja wśród ciast na stole, zarówno pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska, jabłka z nutą cynamonu zapiekane w cieście francuskim. Składniki na 6 sztuk jabłko 1 ciasto francuskie 1/2 opakowania cukier 2 łyżki cynamon 1/3 łyżki sok z ...
Kuchnia Poli
Jabłka
,
Ciasto francuskie
,
Cynamon
,
Ciasta francuskie
,
Ciasto francuskie przepisy
,
Francuskie róże
,
Przepis na francuskie róże
,
Róże francuskie
,
Zastosowanie ciasta francuskiego
Francuskie róże
Przepiękna dekoracja wśród ciast na stole, zarówno pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska, jabłka z nutą cynamonu zapiekane w cieście francuskim. Składniki na 6 sztuk jabłko 1 ciasto francuskie 1/2 opakowania cukier 2 łyżki cynamon 1/3 łyżki sok z ...
Kuchnia u Poli
Jabłka
,
Cynamon
,
Ciasto francuskie
,
Ciasta francuskie
,
Ciasto francuskie przepisy
,
Francuskie róże
,
Przepis na francuskie róże
,
Róże francuskie
,
Zastosowanie ciasta francuskiego
Kabanosy w cieście francuskim
Kabanosy w cieście francuskim to wyjątkowo łatwa w wykonaniu i szybka przekąska. Składniki możemy kupić praktycznie w każdym dyskoncie, a wykonać ją może każdy, nawet początkujący adept sztuki kuchennej. Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – ...
KozakGotuje.pl
Wszystkie przepisy
,
Przystawki i przekąski
,
Cisato francyskie
,
Kabanosy
,
Paluchy
,
Szybka przekąska
Franfurterki w cieście francuskim
Franfurterki w cieście francuskim to szybka, niedroga i smaczna przekąska, która można podawać zarówno na gorąco, jak i na zimno. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 30 dag kiełbasek (franfurterki, dobre parówki) 20 dag sera żółtego 1 jajko...
KozakGotuje.pl
Wszystkie przepisy
,
Przystawki i przekąski
,
Ciasto francuskie
,
Franfurterki zapiekane
,
Kiełbaski w cieście
Podpowiedzi wyszukiwań
O chuju złoty
Vintage ebooks
Vintage
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym