Jestem bardzo zadowolona z tego pomysłu, bo krokiety są niepowtarzalne w smaku i naprawdę pyszne. Powiem Wam, że moim zdaniem doskonale odnalazłyby się nawet na wigilijnym stole, jako alternatywa dla tradycyjnych. Farsz jest pikantny, czuje się w nim słodycz żurawiny i rodzynek, ale gałka muszkatołowa, ziele angielskie i majeranek nadają mu wytrawny smak. A jeszcze gdy poczuje się smak rozpływającego się w ustach sera, to naprawdę można poczuć się bardzo świątecznie ;)
Składniki:ciasto na naleśniki:2 jajka8 pełnych łyżek mąki pszennejszczypta soliok. 1,5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej3-4 łyżki olejufarsz:4 duże, ugotowane buraczki1 duża cebulagarść rodzynekgarść żurawiny2 łyżki octu balsamicznego1 ziarno ziela angielskiegoszczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka oleju1 łyżeczka masłasól, pieprz do smakuok. 150 g. sera z niebieską pleśnią, typu lazurDodatkowo:1 jajko bułka tarta do panierowaniaPrzygotowanie:Składniki ciasta mieszam energicznie trzepaczką, ciasto powinno być gładkie i lejące się. Smażę naleśniki (do smażenia pierwszego można użyć odrobiny oleju). Obrane buraki ścieram na tarce (małe oczka). Cebule kroję w drobną kostkę i smażę na 1 łyżeczce oleju do zeszklenia, po czym dodaję masło, rodzynki i żurawinę. Smażę jeszcze chwilę. Dodaję starte buraczki, ocet balsamiczny, doprawiam wszystko do smaku majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Farsz powinien być dość pikantny.Na każdym naleśniku układam porcję farszu i kilka kawałków sera. Zwijam wszystko w krokiet, po czym panieruję w jajku i bułce i smażę na rumiano ze wszystkich stron. Podaję na gorąco.Przepis autorski.