(Lubię wszystko, co znajduje się w tej sałatce, a ten dressing winegret firmy Develey wprost ubóstwiam :)
Sałatka wiosenna z boczkiem
SKŁADNIKI:
połówka młodziutkiej kapusty (ew, kap. pekińska), pomidor, ogórek, papryka, jajko ugotowane na twardo, cebula, boczek, tosty, Develey dressing winegret 3 łyżki.
Kapustę kroimy w miarę drobno, paprykę w kostkę, cebulę w pióra, pomidor i jajko w ósemki, boczek kroimy w małe plasterki i podsmażamy na patelni, całość na talerzu układamy wg. własnej inwencji, polewamy dressingiem z Firmy Develey i dokładamy tostowe żagle.
Smacznego :)
Trzecie miejsce i 30 pkt w Ostrej Promocji otrzymuje Hanna Rostkowska za:
Sałatkę z pieczonych warzyw i cieciorki z sosem musztardowym
Cieciorkę kocham i basta :)
składniki na 2 porcje:
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 6 dużych, zielonych oliwek
- 1 pomidor
- 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- łyżeczka musztardy Develey
- sól, pieprz, suszona bazylia
- olej
Cukinię umyć, pokroić w plasterki. Usmażyć na lekko natłuszczonej patelni grillowej, przyprawić solą, pieprzem i bazylią. Wystudzić. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, posmarować olejem, piec ok. 40 minut w 180 *C. Upieczoną paprykę zawinąć w foliowy woreczek, odłożyć na kilka minut, następnie paprykę obrać. Oliwki pokroić w plasterki. Wystudzoną paprykę pokroić w paski. Jogurt wymieszać z musztardą, solą i pieprzem. Warzywa wymieszać z ciecierzycą, polać sosem.