Łatwy domowy smakołyk, szkoda tylko że ceny masła tak wzrosły, bo już nie tak tani. Tak czy siak mamy z tego 16 sporych wafelków. Mimo wysokich cen zachęcam was, by użyć masła, a nie margaryny, bo z tą wafle nie będą tak delikatne i smaczne.
Składniki:1 paczka kwadratowych wafli 2 kostki masa (400 g)0,5 szklanki cukru3/4 szklanki śmietanki 30%1 laska wanilii lub kilka kropli olejku waniliowego2,5 szklanki gładkiego mleka w proszku (bez granulek)Przygotowanie:Masło rozpuszczam na małym ogniu ze śmietanką, cukrem i ziarenkami wanilii (laskę wanilii przecinam wzdłuż na pół i nożem wyskrobuję ziarenka) lub olejkiem. Masę zdejmuję z ognia i wsypuję stopniowo mleko w proszku, energicznie mieszając by pozbyć się grudek. tak przygotowaną masą waniliową przekładam wafle. Gotowe zawijam w folię spożywczą, na nich układam deskę do krojenia i dodatkowo ją czymś obciążam. odkładam w chodne miejsce na 2 godziny. Kroję gdy masa stwardnieje.