To już kolejny sernikowy przepis na moim blogu.
Tym razem przedstawiam Wam sernik z wanilią w roli głównej.
Delikatnie słodki, z odrobiną pysznej polewy, rozpływający się w ustach (dosłownie!).
Zrobiłam go po raz pierwszy, ale tuż po spróbowaniu wiedziałam, że z pewnością nie ostatni.
Smak i zapach wanilii są bardzo wyczuwalne, co sprawia, że w przypadku tego sernika
mamy do czynienia nie ze zwykłym ciastem, a z lekką i puszystą przyjemnością,
którą nie raz będziemy mieli ochotę sobie zaserwować.
750 g waniliowego serka homogenizowanego
4 jajka
1,5 szklanki cukru pudru
2 opakowania budyniu waniliowego
16g cukru waniliowego
laska wanilii
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 szklanki pokruszonych herbatników
szczypta soli
2 łyżeczki kakao
3 łyżki cukru pudru
odrobina przegotowanej wody
* * *
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do uzyskania gładkiej masy.
Białka z dodatkiem soli ubijamy.
Serki mieszamy.
Dodajemy przesiane budynie z proszkiem do pieczenia oraz wyskrobane ziarenka wanilii.
Następnie dodajemy ubite żółtka i pianę.
Całość bardzo delikatnie i dokładnie mieszamy.
Na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy pokruszone herbatniki.
Wylewamy masę.
Sernik pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 160°C.
Ciasto jest gotowe, kiedy wierzch równo się zarumieni.
Kakao mieszamy z cukrem pudrem.
Dodajemy odrobinę przegotowanej wody.
Energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej polewy.