Trochę mnie tu nie było.. mam w planach na dłużej wrócić na bloga, jednak na razie będę pisywać z doskoku.. Wiele zmian.. wspólne mieszkanie, praca, przeprowadzka, maluch w drodze ograniczyły mój wolny czas do minimum... teraz liczę, że to się zmieni i znajdę więcej na pichcenie i fotografowanie moich sukcesów i porażek :P
A teraz parę propozycji z wielkanocnej wyżerki, coby nie być gołosłownym...
I publikowana już na blogu
terrina wielkanocna, tym razem jednak bardziej udana ;)
Tutaj przepis:
Terrina wielkanocnaII Jajeczka faszerowane farsz:
- ugotowane żółtka jajek
- rzodkiewki
- szczypiorek
- rzeżucha
- oliwki
- curry
- sól
- pieprz
Wszystko posiekać, doprawić i faszerować jajka :)
III Pieczeń rzymska z serem żółtym i ogórkiem kiszonym- 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
- 10 dag startego żółtego sera
- 4 ugotowane jajka
- 4 średnie ogórki kiszone
- przyprawa do kurczaka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 surowe jajki
W misce mieszamy mielone, surowe jajko, bułkę tartą, posiekane ogórki kiszone, ser. Doprawiamy. W keksówce układamy 1/2 masy, układamy ugotowane jajka i resztę masy. Posypujemy odrobiną bułki tartej. Pieczemy w piekarniki nagrzanym do 170 stopni ok 60 min.
IV Pieczona biała kiełbasa- 1 kg białej kiełbasy
- 3 spore cebule
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki masła
Kiełbasę obtaczamy w mące i papryce, smażymy z kazej strony na oliwie. Cebulę kroimy w piórka, połowę układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wykładamy podsmażoną kiełbasę, resztę cebulki i posypujemy wiórkami masła. Zapiekamy z 150 stopniach ok 2h.