Pogoda za oknem nie rozpieszcza, przez co zatęskniliśmy za latem. Lato to nie tylko słońce i wysoka temperatura, ale też grillowanie za czym głównie najbardziej tęsknimy. Postanowiliśmy przywrócić trochę lata, stąd nasza propozycja na szaszłyki z piekarnika!
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- jedna duża cukinia
- 4 cebule
- 3 duże papryki
- przyprawy curry, papryka słodka, sól, pieprz, odrobina oliwy
Paprykę kroimy w kostkę, cukinię obieramy i kroimy w plastry, następnie na pół. Cebulę obieramy kroimy na ćwiartki następnie obieramy warstwy.
Piersi z kurczaka kroimy w nie za dużą kostkę, następnie marynujemy je w przyprawach i zostawiamy na pół godziny w lodówce.
Po tym czasie, zabieramy się za nadziewanie. Warzywa i mięso nadziewamy na bambusowe patyczki i układamy na blaszce do pieczenia wysmarowanej odrobiną oliwy.
Tak przygotowane szaszłyki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180
°C na około 30-40 minut.
Smacznego! :-)
Śledź Nas na: