Łatwe w przygotowaniu, niesamowite w smaku- ciasteczka marcepanowe. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj. Zamiast masy marcepanowej użyłam tzw. "marcepanowych chlebków", ze względów czysto ekonomicznych. Z kawałkami czekolady smakują nieziemsko!
Składniki:
- 130 g marcepanowego chlebka
- 60 g cukru
- 90 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- łyżeczka aromatu migdałowego
Marcepanowy chlebek pokruszyć na małe kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą (polecam rączki), na jednolite gładkie ciasto. Uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto wyciągamy z lodówki i formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego, mniejsze lub większe to zależy od tego ile ciastek chcemy uzyskać. Delikatnie spłaszczamy na blaszce i odciskamy wzorki. Można użyć widelca, albo tak jak ja wzorku z doniczki. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 12 - 14 minut aż ciasteczka nabiorą złotego koloru.
Smacznego :-)
Śledź Nas na: