Tak popełniłam biszkopt.Niesamowicie bałam się ciasta biszkoptowego, bo to według powszechnej opinii z tego rodzaju ciast może łatwo wyjść zakalec,ale ku mojemu zaskoczeniu wyszedł mi bardzo smaczny i to pewnie nie ostatnie ciasto tego typu u mnie w kuchni.Wracając do ciasta jest to propozycja dla osób lubiących lekkie, nie za słodkie ciasta.
Składniki na blaszkę 25-35cm:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa I:- 2,5 szklanki Kubusia (ja użyłam marchew-malina-jabłko)
- 2 budynie waniliowe bez cukru
Masa II:- 0,5l śmietany 30 lub 36%
- 1 galaretka cytrynowa
- cukier waniliowy
Polewa:- po pół tabliczki czekolady mlecznej i gorzkiej
- 100 ml śmietanki 30-36%
Dodatkowo:Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy do momentu,w którym nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru. Dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej masy jajecznej.Odkładamy mikser.Do tak powstałej masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką jak kto woli.Pieczemy 35-40 minut do suchego patyczka we wcześniej nagrzanym do 180 stopni piekarniku.Gdy ciasto wystygnie przekrawamy na dwa równe blaty.
Masa I: 2 szklanki Kubusia zagotowujemy.Mieszamy ,żeby się nie przypalił.Musimy też uważać, żeby sok nas nie poparzył, ponieważ ma tendencje do bulgotania.W 0,5 szklanki Kubusia rozrabiamy 2 budynie i dodajemy do gotującego się soku energicznie mieszając,żeby nie powstały grudki.Dalej mieszając zagotowujemy masę budyniowo-Kubusiową i jeszcze gorącą wykładamy równą warstwą na spodzie biszkoptu.Na lekko przestudzonej masie wykładamy równomiernie Delicje.
Masa II:Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i pozostawiamy do przestudzenia.W tym czasie ubijamy na sztywną pianę schłodzoną śmietankę z cukrem waniliowym.Do ubitej śmietanki dodajemy stopniowo chłodną, ale jeszcze płynną galaretkę.Tak powstałą masę wykładamy na Delicje.Przykrywamy wierzchem biszkopta.
Polewa:Czekoladę połamać na kawałki i dodać śmietankę.Całość rozpuścić i wymieszać do całkowitego połączenia się składników i powstania błyszczącej polewy.
Ciasto dekorujemy jak nam fantazja podpowie polewą czekoladową i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny do zastygnięcia mas.