To są jedne z tych muffinek, które mi najbardziej smakują. Delikatnie czuć posmak cynamonu, a biała czekolada idealnie komponuje się z jabłkami.
Składniki: 12 muffinek
- 1 szklanka mąki
- 1 duże jabłko, pokrojone i uprażone z cynamonem i cukrem
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100g białej czekolady pokrojonej w małe cząsteczki
- 3/4 szklanki maślanki
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
Ponadto:
Wszystko razem mieszamy oprócz jabłek i czekolady. sprawdzamy na gęstość- powinno być konsystencji gęstej śmietany, jeżeli nie jest to należy dodać maślanki. Teraz dodajemy wcześniej ominięte dodatki. Przekładamy do papilotek i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 C, przez 20-25 min.