Delikatne, słodkie, niecodzienne- tak bym je opisała. Dla tych co lubią smak mleka. Moja mama bardzo zachwalała, a woli zostać przy tradycyjnych wypiekach. Podobno łatwo zrobić zakalec jednak mnie się to nie przydarzyło i tego samego wam życzę :D
Składniki:(forma 23 cm na 33 cm)
Ciasto: (wszystkie składniki w temp. pokojowej )
- 100 g masła
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru do wypieków
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
Masa mleczna:
- 3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 1/2 szklanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
- bita śmietana
- wiórki kokosowe
Ciasto: Mąkę z solą , kardamonem i proszkiem przesiewamy. Roztapiamy masło z mlekiem i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem i ekstraktem na jasną masę. W dwuch turach do masy dodajemy na zmianę mąkę i letnie mleko z masłem , kończąc na mleku. Robimy to za pomocą łyżki w jedną stronę. Pieczemy w nagrzanym do 160 C piekarniku przez 40 min. Nie zaglądamy jedynie przed końcem.
Masa mleczna: Wszystkie składniki mieszamy. Po około 10 minutach od wyjęcia ciasta robimy dużo dziurek i w te otwory wlewamy łyżka mieszankę mleka. trzeba cały płyn zużyć. Ciasto wkładamy do lodówki na 3 godziny. Na koniec na wierzch ciasta rozprowadzamy bitą śmietanę i posypujemy chwilę pod prażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi.
Tak więc życzę smacznego :)