Już chyba kiedyś wspominałam, że jednym z naszych weekendowych śniadań, które bardzo lubimy to Kaiserschmarrn czyli pochodzący z Austrii omlet cesarski (przepis tutaj). Według przepisu powinno się podawać go wraz z musem jabłkowym, który idealnie do niego pasuje. Do tej pory kupowaliśmy gotowy mus w sklepie, ale tym razem zdecydowałam się przygotować taki mus samodzielnie. Co okazało się nietylko łatwe, ale również bardzo zdrowe, ponieważ nie dodałam do musu ani grama cukru. Oczywiście mus możemy użyć do jakiegokolwiek innego deseru lub poprostu wcinać łyżeczkami prosto ze słoika.
Składniki na około 600ml musu:
- 1 kg obranych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek
- opcjonalnie do smaku: wanilia, cynamon, goździki – ja zrezygnowałam z dodatków.
Obrane i pokrojone jabłka wrzucamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu. Gdy jabłka bardzo zmiękną i zaczną się rozpadać blendujemy je na najwyższych obrotach. Przekładamy do suchych i wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcamy i odwracamy je do góry dnem. Jeżeli chcemy przechować słoiki aż do zimy polecam je zapasteryzować w piekarniku: 10 minut w 110 stopniach.
Smacznego!!!