Jeżeli masz ochotę na coś słodko- kwaśnego i nie chcesz się bawić w przygotowywanie wymyślnego deseru, to ciasto przypadnie Ci do gustu na pewno! Jest pyszne, nie wymaga od nas dużego nakładu pracy i ma w sobie....rabarbar. Zawsze po zimie ciasto na które mam niezwykłą ochotę to właśnie ciasto z rabarbarem który nadaje ciastu pyszny, lekko kwaśny smak.
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
2 laski rabarbaru
250 g mąki
100 g margaryny
100 gr śmietany 18%
1 szkl. cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Odmierzoną mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Do przesianych składników dodajemy całą resztę czyli margarynę, cukier puder, śmietanę i dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wyjdzie klejące i takie właśnie ma być ;)
Rabarbar kroimy w kwadraciki około 1-2 cm, jeżeli chcemy by rabarbar był mniej wyczuwalny możemy go pokroić drobniej. Pokrojony rabarbar dorzucamy do ciasta i wszystko dokładnie mieszamy. Całość wylewamy na blaszkę wysmarowaną wcześniej tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Od tego jakiej blaszki użyjemy, zależy na jaką wysokość ciasto wyrośnie. U mnie blaszka miała 20x20cm i ciasto wyszło niziutkie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy nasze ciasto na około 45 minut (piekarnik bez termoobiegu)
Do dekoracji używamy cukru pudru. Pyszne ciacho, upieczone bez większego nakładu sił gotowe ;)