Dziś szybki post zapowiadany już na moim
profilu facebook'owym. Mowa tu o marynowanej piersi z kurczaka w kwaskowym syropie z granatów. Kurczak po przejściu wszystkimi przyprawami i usmażeniu jest soczysty i po prostu pyszny. Przekonajcie się sami ! ;)
Składniki:
1 duży filet z kurczaka
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka z syropu z granatów (można użyć także inne syropy, które mają kwaśny posmak)
3 ząbki czosnku
mała ostra (dowolna) papryczka
1 łyżeczka soli
Filet z kurczaka kroimy na większe kawałki i wrzucamy go do naczynia w którym będzie się marynował. Dodajemy olej, syrop, papryczkę drobno pokrojoną, wyciśnięty lub dobrze posiekany czosnek oraz resztę przypraw. Całość mieszamy i zostawiamy na noc w lodówce. By mięso dobrze przeszło smakiem marynaty.
Kawałki kurczaka obsmażamy na drugi dzień na patelni, uważając by ich nie przypalić ze względu na obecny w marynacie syrop który szybko się przypieka.
Możemy również tak przygotowanego kurczaka usmażyć na grillu.
U mnie wersja pakowana i na talerzu obiadowym ;)
Smacznego !! ;)