Siła prostoty. Tak mogłabym określić to danie.
Szparagi i młoda botwina zeszklone na klarowanym maśle z odrobiną czosnku. Do tego wyrazista w smaku bryndza i chrupiące płatki migdałowe. Powiecie : tylko tyle? Tak. Tylko tyle wystarczy.
Banalnie proste danie, a jakie smaczne. Genialne jako dodatek do ryby lub mięsa, ale także jako samodzielny posiłek. Np. późna kolacja.
Kto pominął post o wartościach szparagów zapraszam
TU.
Kaloryczność:
Porcja sałatki ma ok. 150 kcal
Składniki na sałatkę dla 2 osób:
* pęczek zielonych szparagów
* pęczek młodej botwinki
* 60 gramów bryndzy
* łyżeczka klarowanego masła
* sól
* ząbek czosnku
* 2 łyżki płatków migdałowych
1. Na klarowanym maśle szklimy pokrojone w kawałki szparagi i botwinkę. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Przykrywamy pokrywką, dusimy 3-4 minuty na bardzo małym ogniu, często mieszając. Solimy do smaku.
2. Gotowe warzywa przekładamy na talerz. Posypujemy rozkruszoną bryndzą i płatkami migdałowymi.