Ulubione świąteczne ciasto moich dzieci, zaraz po pierniczkach. Znika błyskawicznie dlatego muszę je dobrze chować aby dotrwało do Wigilii.
Już podczas pieczenia w kuchni robi się ruch. Dzieci niespokojnie przebierają nogami. Zapach skórki pomarańczowej w połączeniu z cynamonem i przyprawą korzenną nie daje im spokoju.
Jak dowiedzieli się wczoraj że będę je piekła na bloga radości nie było końca. Dodatkowe cztery ręce do pomocy. Niestety tylko dwie do sprzątania ;). Po godzinie od zrobienia zdjęć ciasta już nie było. Dobrze że cztery kawałki udało mi się schować na spróbowanie dla sąsiadki ;)
Koniecznie wypróbujcie. Robię też w wersji z kakao, więc jeśli na taką macie ochotę, dodajcie dwie łyżki. Do tego typu ciast świetnie sprawdza mi się prostokątna forma o wymiarach 28x17 cm którą kupiłam w Lidlu chyba ze dwa lata temu. Polecam kupić jeśli jeszcze się trafi. Ilość ciasta będzie też odpowiednia na małą tortownicę. Jeśli chcecie użyć blaszki o standardowej wielkości, lub dużej tortownicy, zróbcie z podwójnej porcji.
Kaloryczność:
Porcja ciasta o wadze ok. 80 gramów ma ok. 180 kcal
Składniki na prostokątną formę o wymiarach 28x17 cm lub małą tortownicę:
* 230 gramów maki orkiszowej typ.700
*4 jajka
* 100 gramów cukru
* 180 ml oleju rzepakowego
* 250 gramów marchewki
* łyżka cynamonu
* opakowanie przyprawy piernikowej
* skórka otarta z jednej dużej pomarańczy
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* szczypta sody
* łyżka masła do wysmarowania formy
* 4 łyżki kaszy manny do wysypania formy
Lukier:
* 200 gramów ksylitolu rozdrobnionego na puder lub cukru pudru
* jedno białko
* 6 kropel soku z limonki
1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą, prawie białą masę. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i powolutku, cały czas miksując, małą strużką wlewamy olej.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, sodą, cynamonem i przyprawą piernikową. Przesiewamy przez sito i stopniowo partiami dodajemy do masy jajecznej cały czas miksując.
3. Do gładkiej, jednolitej masy dodajemy startą na drobnej tarce marchewkę. Mieszamy łyżką.
4. Formę smarujemy masłem. Wysypujemy kasza manną i obracając formą rozprowadzamy ją po spodzie i ściankach.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bez termoobiegu. Wlewamy ciasto do formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.
6. Rozdrobniony na puder ksylitol miksujemy z białkiem na gładką masę. Jak masa będzie zupełnie biała, gładka, plastyczna, dodajemy sok z limonki u miksujemy jeszcze chwilę. Powstałym lukrem polewamy ciasto. Dekorujemy wedle uznania.