
Faszerowane warzywa to coś co o tej porze roku oprócz zup smakuje mi najbardziej. Sycą, rozgrzewają i smakują wybornie. Jeśli chodzi o tego typu dania, możliwości mamy mnóstwo a granicą jest tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia.
Tym razem postawiłam na kaszę jęczmienną perłową ale przygotowaną na sposób risotto razem z mięsem z indyka i przyprawami. Jeśli kaszę ugotowałabym oddzielnie i pomieszała z podsmażonym mięsem, uzyskałabym inny smak. Pamiętajcie, kluczem do smaku nie są składniki. Kluczem jest sposób przygotowania. Z tych samych produktów można zrobić co najmniej kilka różnych dań.
Kaszę zeszkliłam na oleju, dodałam zmielone mięso i przyprawy. Podsmażyłam.Wszystko zalałam wodą i udusiłam do miękkości. Co to dało? Smaki fantastycznie się połączyły tworząc zgraną, wyrazistą i lekko pikantną całość. Kropkę nad i postawiła świeża kolendra i ser z niebieską pleśnią. Przepyszne.
Koniecznie wypróbujcie.
To danie jest kolejnym dowodem na to że kasza może być fajna, ciekawa i może stanowić bazę dań których normalnie byśmy z kaszą nie powiązali. Kasz w dalszym ciągu jemy za mało. Z niechęcią do kasz spotykam się każdego dnia podczas pracy z moimi klientami. Winę za ten stan rzeczy zrzucam na brak pomysłów jeśli chodzi o kasze. Niestety w dalszym ciągu kasza kojarzy nam się z tłustym wieprzowym gulaszem.
A kasze jeść warto ponieważ są ważnym element naszej diety.
Są źródłem:
* kluczowych jeśli chodzi o pracę mózgu, układu nerwowego i układu krążenia witamin z grupy B,
* potrzebnego każdej kobiecie kwasu foliowego,
* działającego uspokajająco, kojąco i poprawiającego koncentrację magnezu,
* witaminy E zwanej witaminą młodości,
* regulującego gospodarkę wodną organizmu i pracę nerek potasu (doskonały dla osób borykających się z opuchnięciami),
* antyoksydantów które chronią nas przed działaniem wolnych rodników,
* żelaza które dotlenia komórki, wpływa na pracę hormonów, odporność, pracę mięśni, sprawne myślenie.
PS: Pamiętajcie że wchłanianie żelaza ułatwia obecność witaminy C, dlatego powinniśmy jadać kasze w towarzystwie warzyw bogatych w tę witaminę.
* błonnika który pęczniejąc w żołądku daje uczucie sytości oraz działa jak miotełka oczyszczając przewód pokarmowy z niestrawionych resztek.
Kaloryczność:Jedna faszerowana papryka
z dwiema łyżkami passaty ma ok. 290 kcal
Składniki na 4 papryki:
* 4 średnie papryki
* 100 gramów suchej kaszy jęczmiennej perłowej
* 250 gramów drobno zmielonego udźca z indyka
* 500 ml passaty pomidorowej
* gorąca woda
* sól
* łyżka słodkiej papryki
* szczypta ostrej papryki
* duży ząbek czosnku
* świeża kolendra
* łyżka oleju rzepakowego
* 120 gramów sera z niebieską pleśnią
1. Z papryk usuwamy gniazda nasienne. Na dno naczynia do zapiekania wlewamy passatę pomidorową. Solimy. W naczyniu umieszczamy papryki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. na 15 minut.
2. W wysokim garnku, na rozgrzanym oleju szklimy przepłukaną pod bieżącą wodę kaszę. Dodajemy mielone mięso, słodką paprykę, sól i duży rozgnieciony ząbek czosnku. Smażymy aż mięso zmieni kolor.
3. Do garnka wlewamy wodę, 2 centymetry ponad poziom kaszy z mięsem. Przykrywamy pokrywką, dusimy aż kasza będzie miękka. Jeśli będzie taka potrzeba dolewamy wody.
4. Wyjmujemy papryki z piekarnika. Napełniamy do połowy farszem. Kładziemy plaster sera blue i łyżkę posiekanej świeżej kolendry. Przykrywamy farszem. Na wierzch kładziemy plaster sera blue.
5. Nafaszerowane papryki wkładamy do piekarnika na 15 minut.
Podanie:
1. Na dno naczynia wlewamy trochę passaty. Kładziemy upieczoną paprykę. Posypujemy świeżą kolendrą.