Uwielbiam przeglądać stare książki kucharskie i wyszukiwać stare, regionalne przepisy.
Pożółkły, unikalnie pachnący papier, oryginalne nazewnictwo. To wszystko tworzy niesamowity klimat i nadaje ówczesnemu gotowaniu duszę.
To co rzuca się w oczy jeśli chodzi o tradycyjne desery to rodzaj i ilość użytych składników. Było słodko i bardzo tłusto, zwłaszcza jeśli spojrzymy na kuchnię Pomorza. Dzisiejsze desery są fit. Lekkie i mało słodkie. Na Pomorzu jak siadałeś do deseru, to miałeś ten deser czuć na długo.
Uwielbiano ruchanki, czyli drożdżowe racuchy w środku z jabłkiem, smażone na głębokim tłuszczu. Fefernuski kociewskie, czyli małe ciasteczka z piernika obtoczone w lukrze. Purcle kaszubskie, małe, smażone na głębokim tłuszczu pączki czy szpajzę, jajeczny krem.
Zaproponowałam Wam już
przystawkę i
danie główne inspirowane kuchnią pomorską. Długo zastanawiałam się nad tym, co by tu zaserwować na deser. W końcu ma być słodko i tłusto.
Jak zatem pogodzić słodkość, tłustość i lekkość którą staram się przemycić w każdej mojej potrawie?
Zamiast cukru można użyć ksylitolu. Słodycz ta sama, a o połowę mniej kalorii. Masło zostawimy, a co tam, jest pyszne i wypiekom nadaje charakterystyczny posmak. Jest mąka i jaja, więc całość rozgrzeszymy jogurtem naturalnym. Użyty jogurt musi być gęsty, rzadkie, lejące do tego ciasta się nie nadają. Ja użyłam naturalnego gęstego Zott . Dodrze sprawdzi się także grecki.
Ciasto jest bardzo smaczne i bardzo je Wam polecam.
Kaloryczność:
Porcja ciasta ok.150 gramów ma ok. 280 kcal
Składniki:
* 500 gramów mąki orkiszowej typ. 650
* 500 gramów jogurtu naturalnego gęstego Zott
* 100 gramów ksylitolu lub cukru trzcinowego
* 2 jajka
* 160 ml klarowanego masła
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Klarowane masło podgrzewamy do uzyskania płynnej konsystencji. Studzimy.
2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, prawie białą masę. Dodajemy wystudzone masło i jogurt naturalny. Miksujemy.
3. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej. Ponownie miksujemy.
3. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Wylewamy ciasto. Wierzch dekorujemy malinami. Można je także ułożyć na spodzie i zalać ciastem.
4. Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Grzanie góra dół.