Dzisiaj tort w kształcie biedronki dla Emilki:) Jak uzyskać taki kształt? Ja wykorzystałam do tego durszlak do makaronu;) Upiekłam dwa biszkopty w tortownicy o średnicy zbliżonej do durszlaka, każdy przecięłam wzdłuż na dwa blaty. Jeden ze spodniej części podzieliłam na 8 trójkątów. Durszlak przykryłam folią spożywczą (nie aluminiową) i wyłożyłam przygotowane trójkąty jeden obok drugiego ('czubkami' do środka) nasączyłam i wyłożyłam część masy, przykryłam kolejnym blatem i częścią masy itd. a jeśli któryś z blatów jest za duży to przycinamy go do odpowiedniego rozmiaru. Całość dobrze schładzamy a następnie do durszlaka przykładamy podkład na którym ma być umieszczony torcik, odwracamy, zabieramy durszlak i zdejmujemy folię. Całość pokrywamy masą maślaną i ponownie schładzamy a następnie przystępujemy do dekoracji.
Mam nadzieję że dobrze to wytłumaczyłam, gdyby coś było nie jasne to proszę pisać. Szkoda że nie mam zdjęć bo lepiej by to było widać. Przy okazji robienia podobnego toru postaram się wszystko sfotografować krok po kroku:)
Pozdrawiam Sylwia.