Świąteczny spam czas zacząć. Ciasto na piernik świąteczny i zakwas na wigilijny barszcz czerwony są w trakcie fermentacji. Jutro pewnie przyjdzie czas na pierniczenie i dzielenie się recepturą. Dziś natomiast podpowiem Ci co zrobić z cynamonem chińskim, który w moim roztargnieniu kupiłam zamiast cejlońskiego. Mianowicie jest to sposób na świeczkę cynamonową dla siebie, dla domu, dla rodziny, dla najbliższych i kogo tylko masz ochotę obdarowywać czymś własnoręcznie zrobionym.
Wracając do sprawy cynamonu. Ważne jest żeby nie spożywać cynamonu chińskiego, gdyż jest on szkodliwy dla zdrowia. Zawiera około 5 % kumaryny, która została wycofana z produktów spożywczych w Europie i Stanach Zjednoczonych Ameryki z racji, że powodowała marskość wątroby u szczurów laboratoryjnych. Wieści niosą, że cynamon cejloński jest wolny od tej substancji a przy tym jest pachnący (nota bene!) cynamonem, smuklejszy i łatwo się łamie w dłoniach. W przeciwieństwie do chińskiego kuzyna. Zatem gdy nie chcesz wyrzucić chińszczyzny zrób świeczkę cynamonową. Mam nadzieję, że pomogłam i dasz znać jak Ci się tworzyło świeczkę cynamonową. Świeczka cynamonowa
Potrzebować będziesz:- sznurka
- tasiemki
- lasek cynamonu chińskiego
- kokardki lub gwiazdki anyżu
- kleju uniwersalnego
- nożyczek
- świeczki
Świeczkę obwiń ciasno sznurkiem mniej więcej po środku - początek i koniec posmaruj klejem, cynamon posmaruj klejem po środku na części wewnętrznej i dociskaj do przyklejonego sznurka. Następnie powtórz obijanie sznurkiem cynamonu. Kolejno przymierz tasiemkę i utnij tyle, aby obwiązała obwód świeczki. Początek i koniec uciętej tasiemki posmaruj klejem i dociśnij. Na koniec doklej po środku gwiazdkę anyżu lub kokardkę. Dociśnij i ciesz się własnoręcznie przygotowanym prezentem.