SAŁATKA Z PIERSI KURCZAKA – to przepis, który opracowałam we współpracy z FARMIO – marką znaną z jaj od kur karmionych paszą wolną od GMO i kurczaka bez antybiotyków. Można go z powodzeniem podawać na rodzinnych imprezach jak i na grillu w ogródku.
Dobrze wiecie, że przykładam ogromną wagę do jakości produktów, dlatego chcę, żeby moje potrawy z kurczaka były zdrowsze i smaczniejsze. FARMIO sprzedaje kurczaki, których mięso jest wolne od antybiotyków, pochodzą z małych gospodarstw rolnych, gdzie drób karmiony jest paszą wolną od GMO. Tutaj możecie przeczytać więcej na ten temat: http://www.farmio.com
W najbliższym czasie podpowiem Wam, co można zrobić z dobrej jakości drobiu.
Składniki:
- Podwójny filet z kurczaka Farmio Kurczak Babuni – wolny od antybiotyku
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1 mała kapusta pekińska
- 1/2 pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- Sól
- Pieprz
- Tymianek
- Olej do smażenia
Wykonanie:
Zaczęłam od rozpakowania kurczaka.
Filet z kurczaka Farmio Kurczak Babuni – wolny od antybiotyku opłukałam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Filety pokroiłam w kostkę posoliłam, popieprzyłam, dodałam tymianek i dokładnie wymieszałam.
Na patelni rozgrzałam olej i przesmażyłam pokrojony filet na złoty kolor. Odstawiłam do wystygnięcia.
Kapustę pekińską drobno poszatkowałam, posoliłam i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie kapustę odcisnęłam z soku jaki puściła, dodałam pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę, pół puszki odsączonej kukurydzy i pokrojony koperek.
Do miseczki dałam majonez, jogurt naturalny, oraz dwa ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę) i wymieszałam. Dodałam kurczaka.
Następnie sos wlałam do sałatki, wymieszałam i odstawiłam na pół godziny do lodówki. Po tym czasie sałatka była gotowa do jedzenia.