ROLADA PIERNIKOWA Z MAKIEM
Składniki na ciasto:
- 250 gramów mąki
- 10 dag miodu prawdziwego
- 2 łyżki cukru
- 60 gramów masła
- 2 jajka
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka gęstej śmietany (ja dałam 18%)
Składniki na masę makową:
- Pół kg maku
- 120 ml miodu
- 2 łyżki cukru pudru
- Usmażona skórka pomarańczowa (1 łyżka)
- Bakalie (orzechy, rodzynki)
- Olejek migdałowy
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- Posypka z białej czekolady
Dodatkowo:
- Tłuszcz do wysmarowania keksówki
- Bułka tarta do wysypania
- Keksówka o wymiarach: długość – 32 cm, szerokość – 11 cm
Wykonanie:
Mąkę z sodą przesiałam do miski. W rondelku rozpuściłam miód, masło, cukier i dodałam przyprawę do piernika. Następnie wystudziłam i wlałam do przesianej mąki z sodą. Do masy wbiłam jajka, dodałam łyżkę śmietany i zagniotłam ciasto. Tak przygotowane ciasto ownięłam folią spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. W tym czasie zrobiłam masę makową. Mak zalałam wodą i ugotowałam. Następnie dwa razy zmieliłam maszynką (ja użyłam maszynki dołączonej do robota planetarnego marki ETA – GRATUS MAXIPASTA, więcej o robotach planetarnych przeczytacie tutaj: http://kuchniajoli.com/roboty-planetarne-dla-wymagajacych-c-20.html ). Dodałam do niego miód, bakalie, olejek migdałowy (kilka kropli), cukier puder i wymieszałam.
Stolnicę podsypałam mąką, wyłożyłam na nią ciasto, rozwałkowałam. Wyłożyłam na ciasto masę makową i zwinęłam w roladę. Keksówkę wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką tartą. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni i piekłam ok. 1 godzinę. Gdy ciasto wystygło do miseczki wsypałam cukier wlałam gorącą wodę,wymieszałam aż powstał lukier. Lukrem polałam ciasto i posypałam czekoladową posypką.