OGÓRKI Z CURRY
Składniki:
- 1 kg ogórków
- 1,5 l wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu 10 %
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki curry
- Gorczyca
- Pieprz w ziarnach
- Goździki
- Koper z nasionami
Wykonanie:
Ogórki umyłam (nie obierałam ze skórki), pokroiłam w ósemki. Lekko posoliłam, wymieszałam i odstawiłam na około 1 godzinę. Po tym czasie zlałam sok, który puściły ogórki. Ponakładałam do słoików, wsypałam łyżeczkę gorczycy, do każdego słoiczka dałam 1 goździk oraz po 3 ziarna pieprzu i obcięte nasiona kopru.
Zrobiłam zalewę: do garnka wlałam wodę, ocet, wsypałam cukier, sól i zagotowałam. Na koniec wsypałam curry, wymieszałam i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy zalewa wystygła zalałam ogórki, zakręciłam słoiki i wstawiłam do pasteryzacji. Słoiki gotowałam około 8 minut od momentu zagotowania wody. Po tym czasie wyjęłam słoiki na ściereczkę nakrętkami do dołu, słoiki tak stały, aż do całkowitego wystygnięcia.