NAJŁATWIEJSZE CIASTO CZEKOLADOWO – JOGURTOWE Z CZEREŚNIAMI – dziecinnie proste i szybkie ciasto czekoladowo – jogurtowe z czereśniami. Jego przygotowanie zajmuje 5 minut. To pyszne ciasto do popołudniowej kawy.

NAJŁATWIEJSZE CIASTO CZEKOLADOWO – JOGURTOWE Z CZEREŚNIAMI
Składniki:
- Jogurt naturalny (180 g; w temp. pokojowej)
- 1 szklanka oleju (1 szklanka = 250 ml)
- 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki kakao
- Garść czereśni
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- Cukier puder do posypania
- Tortownica o średnicy 21 cm
Wykonanie:
Czereśnie opłukałam, osuszyłam i wydrylowałam.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam do miseczki. Dodałam kakao, cukier i dokładnie wymieszałam ze sobą suche składniki (należy to zrobić dokładnie, ponieważ składników nie miksujemy). Do drugiej miski wbiłam jajka, dodałam jogurt i olej. Do mokrych składników dosypałam suche i wymieszałam łyżką tylko do połączenia składników (ważne: ciasta nie miksujemy, mieszamy tylko i wyłącznie łyżką; będzie ono gęste i dokładnie takie ma być). Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą przelałam ciasto. Na wierzch ciasta powciskałam delikatnie czereśnie. Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (bez termoobiegu; góra-dół) ok. 50 min. (do tzw. suchego patyczka). Ciasto po upieczeniu i wystygnięciu posypałam cukrem pudrem. Można je polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.

Artykuł NAJŁATWIEJSZE CIASTO CZEKOLADOWO – JOGURTOWE Z CZEREŚNIAMI pochodzi z serwisu Przepisy Joli.