KRÓWKA Z MALINAMI – pyszne domowe ciasto z masą krówkową, malinami i miodowym biszkoptem. Maliny delikatnie przełamują słodycz polewy i masy z bitej śmietany. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu.

KRÓWKA Z MALINAMI
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki miodu
- 1 szklanka mąki krupczatki (u mnie 1 szklanka = 250 ml)
- 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 2 – 3 garście malin
- 200 ml śmietany 30% lub 36% (z lodówki)
- 4 łyżki serka mascarpone (z lodówki)
- 2,5 łyżki cukru pudru
Składniki na polewę:
Dodatkowo:
- Blaszka o wymiarach 18×18 cm (może być troszkę większa; biszkopt będzie cieńszy)
Wykonanie:
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiałam do miseczki. Żółtka oddzieliłam od białek. Białka ubiłam ze szczyptą soli. Dodam cukier i na niskim obrotach zmiksowałam. Następnie dodawałam po jednym żółtku i delikatnie miksowałam. Wsypałam przesianą mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszałam. Na koniec dodałam miód i wszystko razem wymieszałam. Biszkopt piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 min. Pozostawiłam do ostygnięcia. Gdy biszkopt już wystygł przekroiłam go na pół. Następnie przełożyłam ubitą śmietaną z mascarpone i cukrem pudrem. W krem powkładałam maliny. Przykryłam drugą warstwą biszkoptu. Na wierzch wylałam podgrzany delikatnie kajmak i posypałam migdałami. Gotowe ciasto przechowywałam w lodówce.

Artykuł KRÓWKA Z MALINAMI pochodzi z serwisu Przepisy Joli.