



KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA
Składniki:
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę skórki pomarańczowej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
Wykonanie:
Pomarańcze dokładnie umyłam w ciepłej wodzie. Obrałam ze skóry, ułożyłam w pojemniczku, zalałam wodą i odstawiłam na kilka godzin (u mnie było to ok. 6 godzin). Po 6 godzinach odcedziłam, oddzieliłam białą część skórki i pokroiłam w kostkę. Sporządziłam syrop. Szklankę wody wlałam do rondelka, wsypałam cukier, pokrojone skórki i na wolnym ogniu smażyłam (do momentu aż woda wyparowała). Tak przygotowane skórki włożyłam do małych słoiczków i zapasteryzowałam. Zakręciłam słoiczki, na dnie garnka ułożyłam ściereczkę, wstawiłam słoiczki do garnka z zimną wodą i pasteryzowałam 10 min. od momentu zagotowania.