JAK PRZECHOWAĆ POTRAWY PRZYGOTOWANE NA ŚWIĘTA? – to pytanie zadaje mi wiele osób. Prawda jest taka, że w wielu domach zostaje bardzo dużo jedzenia po świętach, dużą część da się zabezpieczyć i przechować.
Pierogi i uszka, które zostały uprzednio ugotowane, po wystudzeniu można z powodzeniem mrozić. Wystarczy podzielić pierogi na porcje (u mnie 10 – 12 sztuk), włożyć do woreczków żywnościowych i zamrozić. Tak zamrożone pierogi można przechowywać trzy miesiące.
Krokiety, usmażone i wystudzone możemy zamrozić. W moim przypadku przygotowuje porcje (po 4 sztuki) i mrożę w oddzielnych woreczkach żywnościowych. Tak zamrożone krokiety można przechowywać 2 – 3 miesiące.
Kutia w moim domu nie jest mrożona, jest zagotowywana w słoiczkach. Do czystych i wysuszonych słoików (po drzemie) nakładam kutię (do pełna). Słoiki dokładnie zakręcam. Na dno dużego garnka kładę ściereczkę, na którą układam słoiki. Do garnka wlewam zimną wodę (do połowy wysokości słoiczków). Od momentu wrzenia wody gotuję jeszcze przez 10 minut.
Groch z kapustą może być zagotowany dokładnie w taki sposób jak kutia.
Sok grzybowy może być zagotowany dokładnie w taki sposób jak kutia.
Makówki układam w małych pojemnikach do żywności i mrożę. Tak przygotowane makówki mogą być przechowywane do 2 miesięcy.
Karp smażony może być przechowany w zalewie octowej. Przygotowujemy go analogicznie do tego przepisu: http://przepisyjoli.com/2014/11/sledzie-zapiekane-w-zalewie/
Piernik i sernik nadają się idealnie do mrożenia. Ciasta wkładam do pojemników do żywności i zamrażam. Ciasta przechowuję w ten sposób do 30 dni.