CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI – pyszny domowy przepis na drożdżowe ciasto, które łączy w sobie rabarbar i truskawki. Uwielbiam to ciasto!
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI
CIASTO Z TRUSKAWKAMI – NAJLEPSZE PRZEPISY – zbiór najlepszych przepisów na ciasta z truskawkami.
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 żółtka
- Szczypta soli
- 10-15 dag roztopionego masła
- Garść rodzynek
- 0,5 kg truskawek
- 30 dag rabarbaru
- Forma o wymiarach 22/32 cm
- Tłuszcz do wysmarowania formy
- Bułka tarta do wysypania formy
Składniki na kruszonkę:
- 6 łyżek mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 10-15 dag masła
Wykonanie:
W miseczce rozkruszyłam drożdże, dodałam 3 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i 2-3 łyżki ciepłego mleka. Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do drugiej miski wsypałam resztę mąki, szczyptę soli, cukier, 3 żółtka i wlałam wyrośnięty rozczyn.Pod koniec wyrabiania wlałam roztopione ( ale wystudzone) masło i wsypałam garść rodzynek.Gdy ciasto ,,odchodziło od ręki,, odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoiło swoją objętość,wyłoźyłam na stolnicę,lekko rozwałkowałam i wyłożyłam do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką blachy.Na wierzch ciastaułożyłam umyte ,osuszone i pokrojone truskawki ,oraz rabarbar teź umyty ,osuszony i pokrojony.
Ciasto odstawiłam na chwilę do wyrośnięcia .Zrobiłam kruszonkę:
Do miseczki wsypałam mąkę,cukier dodałam masło i zagniotłam kruszonkę.
Kruszonkę wysypałam na ciasto.
Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 stopni i włożyłam ciasto do pieczenia na ok 1 godzinę.
Artykuł CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI pochodzi z serwisu Przepisy Joli.