BISZKOPTOWIEC Z KREMEM MIGDAŁOWYM
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki oleju
Składniki na masę:
- 1 kubeczek śmietany 30% (330g)
- 1 serek mascarpone (250g)
- 1,5 szklanki tartych migdałów
- 2 łyżki cukru pudru
Pozostałe:
- Owoce do dekoracji
- 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej
- Szklanka naparu z herbaty
Wykonanie:
Do misy robota (w moim przypadku to robot planetarny ETA, MAXIPASTA) wbiłam jajka, dodałam cukier i ubiłam (na kogel – mogel). Następnie wlałam olej, ocet i wsypałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wszystko dokładnie wymieszałam szpatułką.
Tak przygotowane ciasto wylałam do prodiża PECENKA MARKI ETA i piekłam 40 min. (w piekarniku pieczemy w temp. 180 stopni 30 min.; grzałka góra – dół).
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto przecięłam na pół. Krążki nasączyłam herbatą. Zrobiłam masę. Śmietanę ubiłam z cukrem pudrem. Następnie dodałam serek mascarpone i zmielone migdały. Wszystko wymieszałam. Tak przygotowanym kremem przełożyłam ciasto.
Połowę kremu dałam do środka, drugą połową wysmarowałam boki i wierzch ciasta. Udekorowałam startą czekoladą i owocami. Ciasto schowałam do lodówki.