BABECZKI CZEKOLADOWE Z BURACZKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej (u mnie szklanka = 250 ml)
- ¾ szklanki cukru trzcinowego (może być biały)
- 2 łyżki śmietany 18% (kwaśnej)
- 2,5 łyżki kakao
- 2,5 łyżki oleju
- 1 burak czerwony
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
Bita śmietana:
- Kubeczek śmietany 30 % (200 ml)
- Serek śmietankowy kanapkowy (200 ml)
- 3,5 łyżki cukru pudru
Pozostałe:
Perełki do ozdobienia
Wykonanie:
Buraka umyłam, ugotowałam i obrałam ze skóry. Odstawiłam do wystygnięcia. Gdy wystygł starłam go na tarce, a następnie zblendowałam. Do miski wsypałam składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier i wszystko wymieszałam. Jajka roztrzepałam i dodałam do suchych składników.
Następnie dodałam zblendowanego buraka, olej i śmietanę. Wszystko razem dokładnie wymieszałam. Następnie wlewałam do foremek. Piekłam ok. 20 – 25 min. w temperaturze 180 stopni (góra – dół). Gdy babeczki wystygły zrobiłam bitą śmietanę. Zimną śmietanę wlałam do miski, wsypałam cukier puder, dodałam serek i ubijałam aż powstała bita śmietana. Bitą śmietanę nałożyłam na babeczki łyżeczką. Następnie na bitej śmietanie ułożyłam perełki.
Z podanych proporcji powstaje 8 babeczek.