Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
153479 wyników
Przepis na ciasto ze śmietaną
Tarte tatin z jabłkami i słonym karmelem
Dzisiaj coś dla miłośników jabłek i słonego karmelu. Pyszna tarta tatin według przepisu Rachel Khoo. Tradycyjne tarty tatin są przygotowywane z karmelowym sosem, ale Rachel łamie zasady i robią ją z sosem bretońskim czyli solonym karmelem. Mnie również...
Choochla
Ciasta i desery
,
Jabłka
Cappuccino
Ciasto na biszkopcie przełożone budyniowym kremem z dodatkiem cappuccino oraz z bitą śmietaną. Ciasto niektórym trochę przypomina w smaku „brzdąca”. Polecam bardzo!Biszkopt z 6 jaj (z tego przepisu)Składniki na krem:3 szklanki mleka1 szklanka cukru3 ły...
Słodkie przepisy
Mleko
,
śmietana kremówka
,
Cappuccino
Key lime pie
Key lime pie to ciasto pochodzące z Key West na Florydzie. Choć Floryda to bardzo ciepłe miejsce, jednak sam deser świetnie pasuje do naszej wiosennej zimy. W sklepach nie ma jeszcze żadnych świeżych owoców, za to ciągle jest sezon na cytrusy, więc w...
Inspiracje z Północy
Słodkości
,
Owoce
Węgierskie Langosze
Na Węgrzech niestety nie byłam, ale próbowałam langosze na Jarmarku Dominikańskim w tym roku. Są to placki na pewno bardzo kaloryczne, ale już jednym można naprawdę się najeść. Chcąc poczuć wspaniały ich smak, przypomnieć sobie świetne tegoroczne wakac...
Aromatycznie w kuchni
Mąka
,
śmietana 18%
,
Ser żółty
,
Czosnek
,
Drożdże
Ciasteczka cynamonowe jak francuskie
Uwielbiam ciasto francuskie, niestety przez to że jest tak bardzo pracochłonne jak na razie robiłam je tylko raz, ale jak tylko zobaczyłam ten przepis wiedziałam że muszę go wypróbować. Pracy przy nim niewiele, a ciasteczka rzeczywiście smakują jakby b...
Słodka Kraina Wypieków
Ciasteczka
,
Ciasteczka cynamonowe jak francuskie
Pierogi ruskie - przepis z książki z 1987 roku.
Lata temu dostałam od mamy kilkanaście starych książek kucharskich.Lubię je ponieważ można tam wygrzebać ciekawe przepisy przedstawione totalnie od podstaw.Z pierogami ruskimi to ciekawa sprawa... ja ich nie lubię i nie wiem co jest w nich do lubienia,...
Jusia gotuje - szybkie, proste i smaczne przepisy dla całej rodziny.
Pierogi
KRUCHE BABECZKI Z SERKIEM BIAŁYM I RZEŻUCHĄ ŁĄKOWĄ
Na tę książkę polowałam bardzo długo. Wreszcie udało mi się ją zamówić w księgarni BookMaster! To najfajniejszy zbiór informacji o jadalnych, dzikich roślinach Polski z jakim się spotkałam. O jakiej książce mówię? A o książce Łukasza Łuczaja "Dzika kuc...
Limonkowy - blog kulinarny
Featured
Sernik mocno jagodowy
Mocno jagodowy, przepyszny smerfowy sernik, który wprost rozpływa się w ustach. Prawdziwy leśny raj dla podniebienia :-) Robi się go bardzo szybko i prosto a efekt finalny zadowoli każdego fana serników. Mikser jest zbędny, wystarczy trzepaczka - im mn...
maniapieczenia
BEZ GLUTENU
,
CIASTA I CIASTECZKA BEZGLUTENOWE
,
CIASTA KRUCHE
,
CIASTA Z OWOCAMI
,
SERNIKI PIECZONE
,
MALINY
,
JAGODY
Gulasz wieprzowy na czerwonym winie z fasolką szparagową i mały bonus
Jak tak teraz patrzę na te zdjęcia i przepis, to zastanawiam się na ile to jeszcze gulasz, a na ile wariacja na temat. Gulasz zazwyczaj kojarzy mi się z ciężkim sosem na śmietanie lub mące, a już na pewno nie z mięsa mielonego, prędzej z krojonego w ko...
Nie umiem gotować! - Paleo przepisy dla każdego
Bez glutenu
,
Bez nabiału
,
Paleo
,
Obiad
,
Warzywa
,
Jednogarnkowe
,
Mięso
,
Pomidory
,
Boczek
,
Boczniaki
Mini makowce
Składniki:3 jaja0,5 kg mąki3 łyżki cukru10 dkg drożdży250 g margaryny3 łyżki śmietany 18%masa makowa z bakaliami2 łyżki mleka, cukier do posypaniaSposób wykonania:Drożdże wymieszać z cukrem i śmietaną, odstawić na 30 min.Na stolnicę przesiać mąkę pszen...
To i owo stokrotki
Święta
,
Ciasteczka
Potrójnie kokosowa bezzbożowa szarlotka. Pyszna i zdrowa
A oto moje niedzielne ciacho: szarlotka w stylu paleo, czyli bez zbóż, a za to z mąką kokosową miast pszennej, z cukrem kokosowym (a jakże!) i takimże olejem w miejsce tradycyjnie w jabłecznikach stosowanego masła. Efekt? Spróbujcie sami, powiem tylko,...
Zdrowo zakręcona
Słodkości
,
Bezzbożowe
Tarta z figami i śliwkami
Jest czas na śliwki, więc korzystam póki można. Pojawiły się też figi, idealne dojrzałe gotowe do spożycia. Więc wymyśliłam sobie tartę, o delikatnym kruchym spodzie i fantastycznym mokrym nadzieniu ze śliwek z dodatkiem fig. A wszystko zwieńczone arom...
Sztuka pokochania gotowania
Kuchnia polska
,
Domowa piekarnia
,
Owoce
,
Wyroby domowe
,
Kuchnia francuska
,
Pierniczki
,
Tarty
,
śliwki
Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką
Pierwsze w tym roku ciasto z rabarbarem. Bardzo łatwy i szybki przepis. Ciasto niezbyt wymyślne, ale wyrafinowane w swojej prostocie. Do po południowej kawki czy herbatki. Koniecznie w towarzystwie wiosennego słońca :)Składniki:Ciasto:200 g masła 200 g...
My simple kitchen
Ciasta
,
Rabarbar
,
Migdały
Ciasto jabłkowe z kamyczkami czekoladowymi łatwe i smaczne...
Składniki masło lub margaryna 12,5 dag, jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy Delecta 1 opakowanie, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia Delecta 1 łyżeczka , jabłko ...
W Mojej Kuchni Lubię - In My Kitchen I like
CIASTA UCIERANE-RÓŻNE
Na białkach kokosowo-makowe ciasto...
Składniki:mąka tortowa 1 szklanka, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, wiórki kokosowe 1 szklanka, mak suchy 1 szklanka, białka 10 sztuk, sól - szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier...
W Mojej Kuchni Lubię - In My Kitchen I like
CIASTA UCIERANE-RÓŻNE
,
WIELKANOC
Chlebek poświąteczny
Skąd taka nazwa? Otóż wzięła się ze specyficznego nadzienia chlebka-wędliny, która została po świętach. Idealny, pyszny!Składniki na ciasto:½ kg mąki3 dag drożdży1 łyżka oleju5 jajeksól do smaku1 żółtko jajamasło do formySkładniki na nadzienie:wędlina1...
Tradycyjna kuchnia
Chleby/bułki-pieczywo
,
Boże Narodzenie
←
Poprzednia
417
418
419
420
421
Następna
→