Ciasto z suszonymi figami i orzechami powstało z chęci wykorzystania suszonych fig przywiezionych z Chorwacji. Na straganikach wiszą one na sznureczkach i suszą się w słońcu, przełożone aby się nie sklejały listkami laurowymi. Zachwyciły mnie, bo były ...
To najlepsze rabarbarowe, jakie kiedykolwiek jadłam. Delikatne, lekko kwaskowe, a jednocześnie słodkie, za sprawą lekkiej i puszystej jak pianka masy serowej. Pięknie prezentuje się na stole i łatwo, a jednocześnie idealnie się kroi. CIASTO KRUCH...
Ciasto bardzo charakterystyczne, pieczemy dwie babki biszkoptowe w podłużnych foremkach, kroimy na kromki i przekładamy budyniową masą. Ciasto kroimy pod... Czytaj dalej
Jakiś czas temu robiłam sernik z 3 składników, dzisiaj zrobiłam rogaliki z 3 składników- tylko z mąki, śmietany i masła. Ciasto idealnie sprawdza się do nadzienia wytrawnego czy słodkiego. Moje rogaliki nadziałam słodkimi powidłami i polałam lukrem jab...
Propozycja szarlotki, częściowo zaczerpnięta od Doroty :) Częściowo dlatego, że ciasto wykonałam według przepisu mojej mamy, a wnętrze wg przepisu Doroty. Polecam. Zniknęła w mig i wszystkim bardzo smakowała :)Potrzebujemy (forma 25x25cm):ciasto:...
Skąd taka nazwa? Otóż wzięła się ze specyficznego nadzienia chlebka-wędliny, która została po świętach. Idealny, pyszny!Składniki na ciasto:½ kg mąki3 dag drożdży1 łyżka oleju5 jajeksól do smaku1 żółtko jajamasło do formySkładniki na nadzienie:wędlina1...
Ciasto na tartę można zrobić na wielu sposobów. Kiedyś robiłam głownie ciasto z tego przepisu na tartę Jednak odkąd odkryłam tartę w wykonaniu jej mistrza - Michela Roux nie robię innej.250 g mąki125 g masła1 jajko1 łyżeczka drobnego cukru1...
Uwielbiam to ciasto, ładnie wygląda a jeszcze lepiej smakuje. W sam raz do kawki. Do ciasto można dać swoja ulubioną galaretkę oraz owoce. Ja dałam brzoskwinie z puszki bo zawsze mam ich zapas w domu i bardzo je lubię. Skład...
Przepis na ciasto pochodzi z najnowszej książki S.Anastazji ; ''Ciasta z owocami'',lecz w oryginalnym przepisie jest masa z brzoskwiń ;ja zastąpiłam jabłkami i dodałam od siebie bezę na wierzch.Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.Składniki na c...
Czy ja muszę zachwalać jak on smakuje? :) Przepis znalazłam na Wielkim Żarciu i od razu było czuć, że to coś dobrego. Na jutro robię ciasto przełożone tym dżemem i jeśli się uda, to na pewno na blogu niebawem pojawi się przepis. A tymczasem...
Jesień, to sezon na jabłka i nawet nie wyobrażacie jak jest wstyd przyznać, że tylko na początku listopada upiekłem pierwsze ciasto z jabłkami w sezonie. Było to ciasto z jabłkami, orzechami i solonym karmelem. Solony karmel już od dawna jest bardzo uw...
Ciężko było mi się przekonać do tego ciasta, ale stwierdziłem że zrobię i zobaczę jak smakuje. Nie podejrzewałem że może być takie dobre. Spróbujcie sami. Co najlepsze jest to ciasto bez pieczenia. Składniki: Spód:
Artykuł Ciasto oreo z ...
składniki na ciasto: 150 g mąki 150 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 60 g masła 80 ml maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1szczypta soli dodatkowo opcjonalnie: dżem borówkowy wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do prze...
składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 6 żółtek 1 jajko 40 g drożdży 125 g masła 250 ml mleka 150 g rodzynek 1 szczypta soli opcjonalnie: otarta skórka z cytryny lub aromat cytrynowy lukier do dekoracji wykonanie: Masło roztapiamy i ...