Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Posadzone i zjedzone
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
124
Kategorie
48
Ciasteczka na smalcu
Skończyłam przeziębienie, które przykuło mnie do łóżka. Gdy w końcu niechętnie poddałam się głosowi rozsądku, który podpowiadał mi, że chorobę trzeba wygrzać, rzeczywiście szybko wróciłam do zdrowia. Stanęłam na nogi dzięki męskiej części rodziny, któr...
Posadzone i zjedzone
Kuchnia polska tradycyjna
,
Dla dzieci
,
Drożdżowe słodkie
,
Desery
,
Ciasteczka
Gulasz wieprzowy z warzywami
„Dziewięćdziesiąt dziewięć procent rzeczy, jakie cię martwią, nigdy się nie zdarza” - cytat z książki Fannie Flagg (znanej zwłaszcza z książki „Smażone zielone pomidory”).To świetna lektura na wakacje - do pociągu, samolotu, czy pod plażowy...
Posadzone i zjedzone
Kuchnia polska tradycyjna
,
Obiady
,
Mięsa
,
Imprezy
,
Książki
Łatwe ciasto z truskawkami i serwatką
Zaglądam na swojego bloga i nie wiem, czy jestem u siebie, czy nie u siebie? Kilka wpisów na krzyż. Dokładnie trzy w tym roku. Czy to jeszcze blog osobisty, czy wpisy na siłę? To chyba dlatego wpisy były tak rzadko. Brak chęci. Bez konkretnego powodu, ...
Posadzone i zjedzone
Inne
Dąbrówka rozłogowa Ajuga reptans - uprawa i zastosowanie
Dąbrówka rozłogowa (Ajuga reptans) jest rośliną wieloletnią (byliną) płożącą, okrywową. Jej wysokość, to około 15 cm(nie licząc kwiatów). Pędy płożą się po ziemi i ukorzeniają się. Trzeba stale kontrolować długość jej rozłogów, bo może opanować cały og...
Posadzone i zjedzone
Działka
,
Rośliny
Nasz ogród w maju
Piękna, majowa pogoda. Wręcz letnia, lecz niestety u nas w Trójmieście jest susza niemiłosierna. Bez podlewania nic nie chce rosnąć.Więc podlewamy. Wodą z wodociągu, bo zapasy deszczówki już dawno się skończyły.Zostawiam Was z kilkoma zdjęciami z dzisi...
Posadzone i zjedzone
Działka
Ćwikła z chrzanem. Na Wielkanoc.
Jak się okazało, burak burakowi nie równy ...Kupiłam dwa rodzaje buraków. Zwykłe, powszechnie dostępne buraki, z jakich zwykle gotuję barszcz oraz buraki podłużne, których nie można dostać w każdym narożnym warzywniaku.Upiekłam oba rodzaje zawijając je...
Posadzone i zjedzone
Kuchnia polska tradycyjna
,
Przetwory
,
Boże Narodzenie i Wielkanoc
,
Do chleba
,
Przystawki
Placek drożdżowy ze świeżymi grzybami i sosem serowym
Sezon grzybowy trwa dając możliwość dotlenienia się w lesie za wszystkie czasy!Placek drożdżowy, który dzisiaj prezentuję jedliśmy na piątkowy obiad. Jako, że grzybów mamy sporo, nie oszczędzałam ich i upchałam w tym placku całe pół kilo. Placek ma na ...
Posadzone i zjedzone
Kuchnia polska tradycyjna
,
Dania bezmięsne
,
Obiady
,
Grzyby
Jogurtowe ciasto kubeczkowe ze śliwkami
Przeczytałam książkę Pameli Druckerman „W Paryżu dzieci nie grymaszą”.Autorka - amerykańska mama mieszkająca w Paryżu zauważa duże różnice w zachowaniu swojej córki i dzieci francuskich. Sęk w tym, że te różnice wypadają z korzyścią dla dzieci francusk...
Posadzone i zjedzone
Babki i ciasta ucierane
,
Ciasta
Golonka najlepsza i mięciutka
Najlepsza, kruchuteńka i soczysta golonka na niedzielny lub świąteczny obiad!Taki efekt uzyskamy wtedy, gdy pracę podzielimy na dwa etapy. Najpierw golonkę należy podgotować w wywarze z włoszczyzny (który jest później wspaniałą bazą do zup, o czym pisz...
Posadzone i zjedzone
Kuchnia polska tradycyjna
,
Obiady
,
Mięsa
Domowy tonik do twarzy z natki pietruszki
Natka pietruszki, to zioło, które niesamowicie obrodziło na mojej działce w tym roku. Abym nie musiała nadmiaru wyrzucać na pryzmę kompostową, część zbiorów przeznaczyłam na przygotowanie domowego toniku do twarzy. Jako, że natki mam baaardzo dużo, cał...
Posadzone i zjedzone
Działka
,
Przetwory
,
Zdrowie
Ciasto z jeżynami i proszkiem budyniowym
Ostatnio królują u mnie ciasta, których nie trzeba ucierać mikserem. Do zrobienia tego ciasta potrzebowałam tylko jednej miski i rózgi-mątewki (lub trzepaczki). Nie musiałam też użyć wagi, lecz na potrzeby przepisu zważyłam ilość jeżyn, jaką dodałam. J...
Posadzone i zjedzone
Kuchnia polska tradycyjna
,
Babki i ciasta ucierane
,
Ciasta
,
Jabłka
Mrożony mus jabłkowy
Kto doświadczył kiedykolwiek klęski urodzaju, ten wie, ile czasu, słoików, butelek, misek, garnków, wody, prądu, gazu i zarwanych nocy pochłania przerobienie wszystkich darów natury.Mnie w tym roku postanowiły uszczęśliwić w ten sposób jabłonie, ...
Posadzone i zjedzone
Przetwory
,
Jabłka
Domowy ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy jest bardzo starym specyfikiem znanym już w starożytności.Chociaż jest to blog kulinarny i powinnam podać przepis na np. pikle ogórkowe lub z cukinii zakonserwowane octem jabłkowym, dziś będzie wpis dotyczący urody :)Niektórzy przekonują,...
Posadzone i zjedzone
Przetwory
,
Zdrowie
Co z tymi jabłkami???
Jestem w trakcie przygotowywania dla Was trzech postów. Dwa z wykorzystaniem jabłek, a trzeci - zielonej natki pietruszki.Jedno i drugie obrodziło na działce niesamowicie i postanowiłam te obfite zbiory zutylizować w nieco innym celu.Tak więc zajrzyjci...
Posadzone i zjedzone
Działka
Torcik bezowy czekoladowo-kawowy
Ten mały torcik jest w sam raz na chłodniejszy weekend, który czeka nas już jutro :)Idealne trio - słodka beza, wyrazisty kawowy krem i gorzka czekolada, która równoważy słodycz bezy.Bezę zawsze piekę sposobem Nigelli - wkładam do gorącego piekarnika, ...
Posadzone i zjedzone
Czekolada i kakao
,
Sylwester i karnawał
,
Desery
,
Imprezy
,
Torty
Barszcz czerwony z ziemniakami i cebulką
Barszcz czerwony, to zupa, która robię dosyć rzadko, ale jeśli już ugotuję garnek takiej zupy, najbardziej odpowiada mi wersja z ziemniakami puree okraszonymi przysmażoną na maśle cebulką. Zapach unoszący się wtedy w kuchni jest niesamowity! Niek...
Posadzone i zjedzone
Kuchnia polska tradycyjna
,
Zupy
←
Poprzednia
2
3
4
5
6
Następna
→