Sezon na śliwki w pełni więc nie ma co się obijać tylko wykorzystać je jak najlepiej: ) Od razu pomyślałam sobie o placku, który piecze moja Babcia i zwany jest "skubańcem".Przepis w oryginale jest bardzo podobny do tego, który znajdował się w nowym Magazynie SMAKI ŻYCIA i właśnie dzisiaj Wam go przedstawię!Ciasto wyszło pyszne!
SKŁADNIKI: BLASZKA O WYMIARACH 24X32
SPÓD
3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia250g masła1 szklanka cukru3 jajka rozmiar Mtłuszcz i bułka tarta do formy
WARSTWA BEZOWO-ŚLIWKOWA
3 białka od jajek rozmiar Mszczypta soli5 łyżek cukru800g śliwek
PRZYGOTOWANIE
Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, włóż zimne masło, wsyp cukier wbij jajka i wszystkie składniki posiekaj nożem na grudki.
Następnie szybko zagnieść ciasto, uformuj kulę, odkrój z niej 1/3 i ten kawałek włóż do zamrażalnika na 30 minut.
Resztę ciasta cienką warstwą wyłóż blachę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą.
Z białek i szczypty soli ubij pianę, gdy będzie sztywna dodawaj po trochu cukier i miksuj aż stanie się gęsta i lśniąca.
Na cieście rozłóż połowę śliwek, umytych, osuszonych, wypestkowanych i przekrojonych na pół - przecięciem do góry.
Na śliwkach posmaruj gruba warstwę piany, na niej ułóż resztę śliwek także przecięciem do góry.
Zamrożone ciasto zetrzyj na tarce na dużych oczkach , od razu posyp nim wierzch ( grubą warstwą).
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 50 minut.