Nie lubię rutyny, szybko się nudzę, dlatego wciąż poszukuję nowych smaków i kolorów w kuchni. Ostatnio eksperymentuję z różnymi mąkami i stąd wziął się pomysł na znane pewnie wielu, a przeze mnie już lubiane placuszki z mąki kukurydzianej.
Pyszotka!
Proporcje na oko, nie używam miarek. Konsystencja ciasta ma być gęsta. Dla porównania - bardziej gęsta od ciasta naleśnikowego z mąki pszennej.
Składniki potrzebne to :
mąka kukurydziana
woda
śmietana (ok. 3 łyżki, opcjonalnie)
sól
pieprz cayenne
oliwa do smażeniaCałość mieszamy razem i smażymy małe lub większe placki. Podaję z sałatą, oliwkami, pomidorami, odrobiną śmietany. Można też zrobić jakiś smaczny sos/dip, np. z avokado, pomidorów - co kto lubi! Ja się nie potrafię obejść bez pomidorów (w zimie z puszki) i oliwek:)
Jedzcie i delektujcie się. To jest wspaniałe zajęcie;)