Ten pomysł na ogórki dostał kiedyś mój tata. Na początek zrobiliśmy tylko tak na spróbowanie. Jednak okazało się, że jest to idealny dodatek do kanapek i świetnie sprawdzają się na imprezach. Bardzo szybko znikają ze stołu.
Składniki:
- 2 kg ogórków
- 1 litr wody
- 1 szklanka octu
- 1/3 szklanki cukru
- 3 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki przyprawy curry
- liście selera
- gorczyca
- cebula
Sposób przygotowania:
Wodę gotujemy z octem, solą, cukrem i curry. Zalewę zostawiamy do ostudzenia. Ogórki myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Słoiki parzymy, na dno kładziemy po jednym liściu selera, kilka ziaren gorczycy i plaster cebuli. Ogórki układamy ciasno, zalewamy i zakręcamy.
Pasteryzujemy przez ok 5 minut.