Bardzo wilgotna, kremowa babka. Słodka i rozpływa się w ustach. Polecam od Święta i na codzień. Banany powinny być mocno dojrzałe żeby były miękkie i słodkie.
4 dojrzałe banany
3/4 szklanki cukru brązowego
1 niepełna szkl. mąki orkiszowej
1 szkl. mąki gryczanej
1 łyżeczka sody
1/2 szkl. oleju roślinnego
1 mały jogurt ryżowy własnej produkcji lub sojowy kupny lub 150 ml mleka kokosowego
Rodzynki
Cukier waniliowy
Cukry i olej wymieszać w misce. Dodać rozduszone widelcem banany - wymieszać, dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać. Na końcu dodać rodzynki i jogurt wymieszać. Wylać do foremki z kominkiem albo keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej mąką. Piec w temp. 180 st 15 min zmniejszyć temp. do 150 st. i piec jeszcze ok 30 min do suchego patyczka.