Przyznaję, że byłam absolutnie przekonana, że ten przepis jest już na blogu. Zwłaszcza, że to jedno z moich ukochanych dań, które smakiem momentalnie przenosi mnie w czasy dzieciństwa. Uwielbiam jajka faszerowane właśnie w tej wersji – smażonej, z dodatkiem pieczarek i natki pietruszki (przepis pojawił się w zeszłym roku w magazynie KOCIOŁ). Lubię też jajka z różnymi pastami, łososiem, kawiorem, ale jednak te, wykonane według mojego rodzinnego przepisu, są najlepsze! Poniżej znajdziecie też kilka przepisów z bloga na dania, które na Wielkanoc pasują. Jest trochę klasyki i kilka zdrowych, wiosennych potraw, które na wielkanocnym stole będą się równie dobrze komponować.

Jajka faszerowane
/12 porcji/
wegetariańskie, bez laktozy
- 6 jajek
- 10 pieczarek
- 1 cebula
- pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki oleju
- sól
- biały pieprz
- 3 łyżki bułki tartej
Jajka gotujemy na twardo (8 minut od momentu zagotowania). Odcedzamy i studzimy. Cebulę i pieczarki drobno siekamy (kroimy również 4 nóżki grzybów). Smażymy cebulę na 2 łyżkach oleju. Kiedy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Po 5 minutach dodajemy posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy do momentu, aż odparuje woda z pieczarek. Jajka razem ze skorupkami kroimy na pół i wydrążamy. Siekamy wszystkie żółtka i białko z dziewięciu połówek jajek (białko z trzech połówek jajek nie będzie potrzebne). Mieszamy z pozostałymi składnikami masy. Po wystygnięciu przekładamy masę do skorupek od jajek, delikatnie dociskamy i wyrównujemy powierzchnię. Każdą połówkę obtaczamy w bułce tartej i smażymy przez 2-3 minuty na oleju.
Przepisy na Wielkanoc – inspiracje
Poniżej znajdziecie kilka przepisów na danie wielkanocne albo zdrowe, wiosenne sałatki i przekąski, które moim zdaniem na wielkanocny stół pasują. Dlatego znajdziecie tutaj i klasyczny żurek z białą kiełbasą i tagliatelle z cukinii! Po kliknięciu na zdjęcie, przeniesiecie się do przepisu.
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Żurek przygotowuję zwykle raz na tydzień albo raz na dwa tygodnie, więc to jedna z tych zup, które zrobię nawet przez sen.
Jak ugotować jajka?
Wielkanoc bez jajek nie ma racji bytu, a w tym tekście pokazałam Wam wszystkie podstawowe przepisy i tricki na gotowanie jajek.

Jajka po benedyktyńsku
Jeśli macie ochotę na prawdziwie królewskie śniadanie, to jajka po benedyktyńsku pasują idealnie.

Wielkanocne przepisy z festiwalu Food&Design
W zeszłym roku prowadziłam przez dwa kulinarne pokazy w galerii Auchan, podczas których pokazywałam zdrowsze alternatywy dla wielkanocnych przysmaków. We wpisach znajdziecie wiele przepisów na sałatki, jajka faszerowane i słodycze (m.in. mini mazurki).


Tagliatelle z cukinii
Zdrowe, pyszne, do przygotowania w 15 minut!

Carpaccio z cukinii
Jedna z moich ulubionych przystawek.

Trufle truskawkowe
Przygotowane z płatków owsianych i orzechów nerkowca, z mrożonymi truskawkami i whisky – są przepyszne. I zdrowe.

Trufle morelowe z kokosem
Druga odsłona trufli: pomarańczowo-morelowa!

Artykuł Wielkanoc – jajka faszerowane i inspiracje kulinarne pochodzi z serwisu Blog o prawie samych przyjemnosciach.