Prostota, prostota i jeszcze raz prostota...
Składniki:- 0,5 kg drobiowych żołądków
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1-2 łyżeczki domowego bulionu lub kostka rosołowa
- 1 duża cebula
- 1 łyżka ojeju
- sól, pieprz
- natka pietruszki (ewentualnie)
Żołądki dokładnie myjemy, zalewamy w garnku wodą, dodajemy liście laurowe ziele angielskie i bulion. Gotujemy pod przykryciem aż żołądki będą miękkie. Musimy pamiętać aby odszumować żołądki po zagotowaniu.
Odcedzamy ugotowane żołądki.
Na rozgrzany olej wrzucamy żołądki, podsmażamy aż zaczną się złocić. Dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i smażymy jeszcze kilka minut, mieszając i uważając aby nie spalić cebuli. Żołądki doprawiamy solą i dużą ilością, najlepiej świeżo mielonego, pieprzu-będą wtedy pikantne i zarazem słodkie od cebuli.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.