Witaj!skoro tu jesteś, to pewnie szukasz kulinarnej inspiracji. Mam nadzieję, że ją znajdziesz. Zazwyczaj torty piecze się na urodziny, ale ja postanowiłam właśnie od tortu zacząć. Czekoladowy tort bezowy jest fantastyczny, każdy kawałek po prostu rozpływa się w ustach i gra absolutną ferią smaków. Nie musisz przejmować się tym, że będzie za słodki. Blaty mają intensywny czekoladowy aromat, a słodycz przełamana jest dodatkiem kwaśnych owoców. Polecam tym, którzy lubią słodkie, ale nie przesłodzone wypieki. Spróbuj - nie pożałujesz :) Moją inspiracją do upieczenia tego tortu był przepis z bloga
Moje wypieki, z którego czerpię mnóstwo pomysłów i który serdecznie polecam.
3 blaty bezowe:
- 6 białek
- 300g cukru
- 40g ciemnego gorzkiego kakao
Ubij białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, po jednej łyżce dodawaj cukier, ciągle ubijając. Masa zrobi się szklista i ciągnąca. Na koniec również po łyżce dodaj przesiane kakao.
Na papierze do pieczenia odrysuj 3 okręgi o średnicy 20cm i równomiernie rozłóż masę na każdym z nich. Piecz w temperaturze 140st. z termoobiegiem około 1 godziny. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Do przełożenia tortu użyłam domowej konfitury wiśniowej o wyraźnym kwaskowym posmaku, ale można poeksperymentować. Równie dobrze sprawdzą się np. powidła śliwkowe albo dżem malinowo-porzeczkowy.
Na konfiturę ułożyłam również domowe wiśnie, które zostały po robieniu wiśniówki - nuta alkoholu świetnie przełamała słodki smak tortu.
Wystudzone blaty ułóż bezpośrednio na paterze. Każdy blat posmaruj konfiturą, rozłóż na niej wiśnie (opcjonalnie).
Masa serowo-śmietanowa:
- 250ml śmietany kremówki (co najmniej 30%)
- 250g serka mascarpone
- gorzka czekolada
Śmietanę ubij mikserem. Delikatnie po łyżce dodawaj serek mascarpone - staraj się jak najdelikatniej mieszać (najlepiej drewnianą łyżką), żeby śmietana nie opadła. Można dodać odrobinę cukru z wanilią, ale moim zdaniem nie jest to już potrzebne - tort jest wystarczająco słodki, a po połączeniu krem wcale nie wydaje się mdły.
Każdą warstwę przełóż kremem serowo-śmietanowym.Na wierzch zetrzyj wiórki - koniecznie z gorzkiej czekolady (doda jeszcze więcej czekoladowego smaku).
Tort przechowuj w lodówce. Nie jest specjalnie wytrzymały, więc trzeba go szybko zjeść, ale gwarantuję, że nie ma z tym żadnego problemu ;)
Smacznego!
- Sabina