Brownie to jedno z najpopularniejszych amerykańskich ciast i w internecie można znaleźć na nie tysiąc przepisów, jednak gdy wypróbujecie naszą autorską recepturę, to się w niej zakochacie i przestaniecie poszukiwać innych przepisów na ten amerykański wypiek. Warunek numer jeden to przestrzegajcie dokładnie wszystkich naszych wskazówek, warunek numer dwa to składniki najwyższej jakości i ostatni najważniejszy warunek to 30-40 minut czasu, które musicie przeznaczyć na upieczenie tego ciasta. Mam nadzieję, że ten krótki wstęp wystarczająco zachęcił Was do przygotowania brownie, jednak jeśli jeszcze się wahacie to dodam, że jego smak uzależnia;-)
Składniki:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 4 łyżki kakao (jeśli płyn nie będzie mocno czekoladowy to dodajcie więcej)
- garstka posiekanych orzechów włoskich
- pół garstki posiekanych migdałów
- 3/4 kostki masła
- czubata szklanka mąki
- szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 duże jajka
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
1. W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem, połową szklanki cukru oraz kakao. Płyn po roztopieniu czekolady i kakao musi mieć mocno czekoladowy kolor.
2. Następnie w misce ubijemy na puszysto jajka z resztą cukru i cukrem waniliowym.
3. Potem łączymy jajka z czekoladową masą, mąką i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia.
4. Ciasto dokładnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej masłem blachy (20 cm na 30 cm).
5. Na koniec ciasto posypujemy posiekanymi orzechami i migdałami, lekko wciskając je w masę.
6. Brownie pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy pokrojone w kwadraty.
Smacznego!