Rewelacyjny! Mięciutki i wilgotny. Połączenie migdałów z wiśniami jest strzałem w dziesiątkę! To ostatnio moje ulubione ciasto, które mogę piec na okrągło :). Polecam! Źródło.
Składniki (forma 20x30) :125 g miękkiego masła
165 g cukru
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
400 g wiśni bez pestek (świeżych lub odsączonych z zalewy)
70 g płatków migdałów
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania :
Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia do miski, odstawiam. W dużej misce umieszczam masło i cukier, miksuję na wysokich obrotach aż powstanie jasna, puszysta masa. Wówczas dodaję jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu aż powstanie gładka masa. Dodaję ekstrakt z migdałów i krótko miksuję. Następnie dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia na przemian z kwaśną śmietaną w trzech turach, krótko miksując po każdym dodaniu na średnich obrotach (tylko do połączenia składników). Formę o wymiarze 20x30 cm wykładam papierem do pieczenia, przekładam do niej ciasto, wyrównuję. Na wierzchu układam wiśnie, posypuję płatkami migdałów. Piekę w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka). Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.