Dorada to ryba popularna w kuchni śródziemnomorskiej. W Hiszpanii, Grecji i Chorwacji jest nazywana „królową mórz”. Coraz częściej można ją spotkać również na północy Europy. Wspaniale nadaje się do grillowania, pieczenia i smażenia. Jej mięso jest delikatne i soczyste. Polecam upiec ją w folii, ryba doskonale wchłonie aromat tego co do niej włożymy, a mięso będzie tak soczyste, że rozpłynie się w ustach :).
Składniki :
2 dorady
2 duże ząbki czosnku
świeży tymianek
4 plastry cytryny + 2 cząstki cytryny do późniejszego skropienia
sól
Sposób przygotowania :
Najpierw dokładnie myję ryby pod bieżącą wodą. Następnie usuwam łuski i patroszę. Ponownie myję, zwłaszcza w środku. Osuszam i oprószam solą w środku i na zewnątrz. Do środka wkładam po 2 plastry cytryny, przekrojony wzdłuż ząbek czosnku i wiązkę świeżego tymianku. Każda rybę zawijam w folię aluminiową. Piekę w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut. Podaję z cząstką cytryny.