Przepyszne bułeczki! Z dużą ilością chrupiących ziarenek na wierzchu. Częściowo ze zdrowszej mąki orkiszowej. Weszły na stałe do naszego domowego menu :). Przepis znaleziony w Pracowni Wypieków.
Składniki (10 sztuk) :
250 g mąki pszennej
250 g mąki orkiszowej jasnej
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżeczka soli
300 ml ciepłej wody
Dodatkowo :
1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania
ziarna do posypania : słonecznik, siemię lniane, mak
Sposób przygotowania :
Drożdże wkruszam do miseczki, dodaję 1 łyżeczkę cukru i 3 łyżki ciepłej wody, mieszam i odstawiam na 10 minut. Do miski przesiewam oba rodzaje mąki, dodaję sól, miód, masło, gotowy zaczyn i wodę. Przez kilka minut wyrabiam ciasto aż będzie gładkie. Pozostawiam je w misce przykryte ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny. Po tym czasie przekładam je na blat, wyrabiam przez chwilę i dzielę na 10 równych części. Z każdej formuję kulkę i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką i pozostawiam na 30 minut do wyrośnięcia. W kubeczku roztrzepuję jajko z mlekiem i smaruję nim wyrośnięte bułeczki, następnie posypuje ziarnami. Piekę w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut.