Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Na cztery widelce
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
36
Kategorie
43
Podlaskie Śniadanie Mistrzów
Właśnie zdałam sobie sprawę, że nie podzieliłam się z Wami wrażeniami z mojej, naszej imprezy której już dwie edycje przeszły do historii, a własnie zaczynamy pracę nad kolejnymi. A pogoda za oknem wydaje się aż prosić o wspomnienie lata ;)wszystkie zd...
Na cztery widelce
Kuchnia Krzyżacka - Toruński Festiwal Smaku
To będzie bardziej fotorelacja niż relacja. Smak jest bardzo ciężko opisać, ale łatwiej zachęcić do spróbowania osobiście ;)W miniony weekend wyruszyliśmy z Przemkiem (Zjem to) na Toruński festiwal smaku, poświęcony kuchni krzyżackiej.Sam Toruń m...
Na cztery widelce
Recenzje i relacje
,
Warsztaty
,
Blogerzy smakują
U FLISAKA - najlepsza restauracja w Toruniu
Ostatni weekend spędziłam w Toruniu. Razem z moim "nadwornym fotografem" Przemkiem, który często się tu pojawia jako Zjem to, wzięliśmy udział w Toruńskim Festiwalu Smaków "Kuchnia Krzyżacka", organizowanym przy okazji dużych targów turystycznych. Same...
Na cztery widelce
Recenzje i relacje
,
Blogerzy smakują
,
Konkursy
,
Kaczka
Szpik wołowy
Szpik kostny nie bez powodu nazywany jest przez kucharzy masłem bogów. To chyba najzdrowszy, bardzo wartościowy tłuszcz zwierzęcy. Jest wysokokaloryczny i bogaty w łatwo przyswajalne żelazo, fosfor, aminokwasy, witaminy, mikroelementy oraz kwasy ...
Na cztery widelce
Dodatki
,
Kuchnia polska
,
Kuchnia włoska
,
Wołowina
,
Podroby
Ossobuco
Ossobuco, znaczy po prostu "kość z dziurką". Nazwa bardzo pasująca, bo to jedyne co zostaje na talerzu ;) To jedna z najbardziej znanych włoskich potraw, zaraz po makaronach i pizzy oczywiście. Duszona w winie i warzywach gicz cielęca jest tak miękka i...
Na cztery widelce
Na święta
,
Kuchnia włoska
,
Wołowina
Hot Cross Buns - Wielkanocne bułeczki
"Hot cross buns" to wielkanocne brytyjskie bułeczki wypiekane tradycyjnie w Wielki Piątek. Ich słodycz ma podkreślać koniec postu, a jasny krzyż, którym są ozdobione symbolizować zmartwychwstanie Jezusa. Razem z Brytyjczykami zawędrowały do Indii, Aust...
Na cztery widelce
Na święta
,
Desery
,
Piekarenka
Ośmiorniczka marynowana
Ciąg dalszy zabawy robalami ;) Było aromatyczne, winne spaghetti, czas na lekką marynowaną ośmiorniczkę. Przygotowuje się niezwykle łatwo, a tak przygotowana jest uniwersalnym, pysznym dodatkiem do sałatek, lub po prostu zdrową, smaczną przekąską. Po s...
Na cztery widelce
Lato
,
Przekąski
,
Sałatki
,
Owoce morza
Spaghetti z ośmiornicą
Nie bójcie się ośmiornicy! Jej wygląd jest baardzo mylący ;) To niekwestionowana królowa owoców morza o aromatycznym, delikatnym mięsie. Na przygotowanie ośmiornicy jest milion sposobów, ponoć trzeba ją zdzielić wałkiem do ciasta, lub potraktować tłucz...
Na cztery widelce
Kuchnia włoska
,
Owoce morza
,
Makarony
,
Wina
Pieczone bataty
Bataty, zwane też słodkimi ziemniakami, pojawiły się już w popularnych sieciówkach, i w końcu nie trzeba płacić za nie jak za złoto! Są zdrowe i bardzo smaczne - po upieczeniu ich miąższ jest miękki, niemal puszysty, i delikatnie słodkawy. Są wspaniały...
Na cztery widelce
Przekąski
,
Wegetariańskie
,
Dodatki
Pieczone buraki z cytrusami
Buraki, choć nie posiadają wielu witamin, są nieocenionym źródłem kwasu foliowego. Są też bogate w ważne dla naszego zdrowia pierwiastki mineralne: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk...długo by wymieni...
Na cztery widelce
Lato
,
Wegetariańskie
,
Sałatki
,
Z serem
Terrina z wędzonego kurczaka
To danie będzie wspaniałym uzupełnieniem Waszego wielkanocnego stołu. Terrina jest bardzo efektowna, a jednocześnie niezwykle prosta w przygotowaniu. Możecie ją podać jako wędlinę z kremowym chrzanowym sosem, lub na chrupiących tostach, z jajkiem w kos...
Na cztery widelce
Home made
,
Przekąski
,
Na święta
,
Wiosna
,
Drób
,
Jajka
,
śniadanie
,
Kuchnia francuska
,
Kurczak
Zakwas na żurek
Tak jak na Boże Narodzenie po prostu nie wypada raczyć najbliższych barszczem z torebki, tak żurek na Wielkanoc na stole nie powinien być rozcieńczonym koncentratem! Zwłaszcza, że przygotowanie domowego zakwasu zajmuje dosłownie 30 sekund! A daje nam n...
Na cztery widelce
Home made
,
Kuchnia polska
,
Na święta
,
Wiosna
,
Zupy
Somersby Elderflowerlime
Po raz kolejny Lord Somersby zaskakuje, i inspiruje! Tak jak w zeszłym roku wiosnę wita nowym smakiem. Tym razem to Elderflowerlime, czyli bez z limonkowym twistem. Ten przemawia do mnie najbardziej - nie jest tak słodki, jak poprzednie wynalazki Lorda...
Na cztery widelce
Recenzje i relacje
,
Blogerzy smakują
,
Napoje
Makaron na uszy
Nigdy nie byłam fanka łączenia restauracji i klubów. Wychodzę z założenia, że jak coś jest do wszystkiego, to...wiadomo do czego jest. Kiedy po raz pierwszy wystartowała kuchnia w Makaronie na Uszy, poszłam tam z mieszanymi uczuciami, i wyszłam utwierd...
Na cztery widelce
Recenzje i relacje
,
Blogerzy smakują
Stek w kąpieli maślanej
Jeśli jesteś na diecie - natychmiast przestań czytać ten post! ;) Jeśli nie znajdujesz żadnych przeciwwskazań, zabieram Cię dziś w podróż do raju umami. Bardzo lubię steki z antrykotu, bo są idealnie poprzerastane cienkimi niteczkami tłuszczu, dzięki k...
Na cztery widelce
Wołowina
,
Zima
Brooklyn Pizza Club
Jakiś czas temu ze znajomymi urządziliśmy małe "pizzaparty" w celu przetestowania platformy do zamawiania jedzenia online - PizzaPortal.pl, a przede wszystkim białostockiej pizzerii Brooklyn Pizza Club, która bierze udział w plebiscycie na TOP 10 najle...
Na cztery widelce
Recenzje i relacje
,
Kuchnia włoska
1
2
3
Następna
→