Dawno nas tu nie było, ale cały czas pieczemy i pamiętamy!
Ciężko robić zdjęcia, gdy człowiek ledwo się obudzi, a za oknem znowu ciemno...
ale wróćmy do rzeczy przyjemnych ;-)
Ciasto żytnie, z brązowym cukrem, cynamonem, jabłkami.
Można jeść bez wyrzutów sumienia,
popijać herbatą lub kawą w towarzystwie, lub w samotności pod kołdrą ;-)
Upiekłam od razu z podwojonych składników i rozłożyłam na keksówkę i jedną malutką tortownicę.
Żytnie ciasto z jabłkami
/ przepis pochodzi z magazynu Kuchnia 11/2014 /
Składniki:
- jabłko
- łyżeczka mielonego cynamonu
- 75g masła
- 50g miodu
- 100g cukru trzcinowego + łyżka do posypania na wierzchu
- 75ml mleka
- 2 jajka
- 150g mąki żytniej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g mielonych migdałów (dałam na pół z orzechami włoskimi)
- 25g płatków migdałowych
Jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy w kostkę o boku 1 cm. Dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy.
Roztapiamy masło, mieszamy z miodem i cukrem. Studzimy, łączymy z mlekiem i jajkami, ucieramy mikserem na wysokich obrotach. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i migdały, dalej ucieramy mikserem na niskich obrotach. Wrzucamy jabłka, mieszamy łyżką.
Natłuszczoną keksówkę wypełniamy ciastem, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.
Pieczemy 40-50 minut w 180
°C.
Bon apetit!
i trochę prywaty z Instagrama...
;-)