Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Mieszam w garnku
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
527
Kategorie
408
Gruszki w occie – marynowane
Jesień to idealny czas na przetwory z gruszek. To właśnie pod koniec października mamy najlepsze na przetwory odmiany jak Berta, Bergamotka- twarde, jędrne owoce. Gruszki w occie to doskonały dodatek do serów czy mięs. Jeśli lubisz pikle, to musisz spr...
Mieszam w garnku
Przetwory
,
Gruszki
,
Marynaty
Ciasteczka prawie liguryjskie
Kto nie lubi ciasteczek? Zwykle nie brudzą, można je wziąść w rękę i schrupać na raz, albo gdzieś z porwanym ciastkiem się schować i zjeść je w spokoju
Mieszam w garnku
Ciastka
,
Boże narodzenie
Pierożki pieczone z kapustą i grzybami
To nasz absolutny ‚must have’ na święta. Ciasto jest po prostu doskonałe. Kruche ale delikatne. Idealnie współgra z farszem grzybowym. Smaczne zarówno na zimno jak i na ciepło. U nas dość często robione i jedzone z barszczem czerwonym. Można je jeść i...
Mieszam w garnku
Dania bezmięsne
,
Boże narodzenie
,
Kapusta
,
Grzyby
,
święta
Ucierane ciasto do kawy
Zdarzają Wam się dni, kiedy macie ochotę na coś słodkiego? A może właśnie szukuje się kawa z przyjaciółkami? To ciasto kojarzy mi się właśnie tak jesiennie. Nie jest za suche, można do niego dodać ulubione bakalie (mąż nie cierpi rodzynek, więc...
Mieszam w garnku
Ciasta ucierane
,
Ciasto
,
Ciasto do kawy
Półfrancuskie łódeczki z jabłkiem
To, że jestem łasuchem wie każdy, kto mnie zna. Ale o tym, że nie potrafię przejść obojętnie koło ciasta francuskiego wie mało kto
Mieszam w garnku
Ciastka
,
Jabłko
,
Francuskie
Klasyczna zupa pomidorowa-pomidorówka
Lubicie zupę pomidorową? My bardzo, chociaż ja, jako dziecko za nią nie przepadałam i chyba ogólnie nie jest to zupa numer 1 w menu dziecięcym. Potem polubiłam taką gęstą, pyszną zupę. Oczywiście, jedni jedzą pomidorową tylko z ryżem, inni tylko z maka...
Mieszam w garnku
Pomidory
,
Zupy
,
Zupa pomidorowa
Racuchy klasyczne – raczuchy
Racuchy robi się u nas w domu zwyczajowo w Wigilię i w okolicy Nowego Roku. Z tego też względu kojarzą mi się bardzo dobrze
Mieszam w garnku
Inne
,
Boże narodzenie
,
Ciasta drożdzowe
,
Drożdże
Surówka z marchewki i selera
Pyszna surówka potrafi być ozdobą obiadu. Dzisiaj surówka z marchewki, selera, pietruszki z dodatkiem jabłka. LUbimy bardzo surówki z selerem, który ma wyrazisty i głęboki smak. Takie surówki są pyszne, sycące i zdrowe. Tutaj w wersji z olejem z dynii ...
Mieszam w garnku
Sałatki/Surówki
,
Marchewka
,
Seler
,
Surówka z selera
,
Surówka z marchewki
Sos grzybowy
Sos grzybowy to doskonały dodatek do wielu potraw mięs, klusek czy placków. Warto go zrobić szczególnie teraz, kiedy możemy kupić na rynku świeże grzyby, bo sos z mieszanki grzybów jest najlepszy. Idealnie komponuje się z natką, więc nie zapom...
Mieszam w garnku
Dania bezmięsne
,
Sosy
,
Dodatki do dań głównych
,
Grzyby
,
Sos grzybowy
Szybkie pieczarki z majerankiem
Są dni kiedy nie mam ochoty na surówkę, albo po prostu żadnego na nią pomysłu. Czasem najzwyklej się nie wyrabiam ze zrobieniem jej do obiadu. W takie dni idealnym rozwiązaniem są pieczarki na maśle z majerankiem. Robi się je błyskawicznie, a dzięki po...
Mieszam w garnku
Sałatki/Surówki
,
Dodatki do dań głównych
,
Pieczarki
Mus – budyń/krem czekoladowy z awokado
Macie ochotę na coś pysznego a do tego szybkiego w przygotowaniu? Taki właśnie jest mus czy też budyń z awokado. Smakuje identycznie jak budyń czekoladowy czy popularny krem czekoladowy dla dzieci (nie mylić z nutellą;p) a możecie zjeść go nawet na die...
Mieszam w garnku
Fit
,
Inne
,
Bez pieczenia
,
Awokado
,
Budyń z awokado
Dżem z aronii
Przyznam szczerze, że podchodziłam z lekką rezerwą do tego przepisu. Lubimy aronię, soki z aronii czy to z jabłkiem czy to słodzone sokiem z winogron. Jednak przetwarzanie aronii, wymaga odpowiedniego podejścia. Jadłam raz dżem aroniowy, który był stra...
Mieszam w garnku
Przetwory
,
Aronia
,
Dżem
Dyniowe puree, puree z dynii
Myślicie jak zachować smak dynii na pozostałą część roku? A może nie wiecie jak podejść do dynii i zacząć ją wykorzystywać do ciast, pierogów czy innych dań? Odpowiedzią na wszystkie pytania jest puree. Dynia w tej formie na kilka zalet: zajmuje mało m...
Mieszam w garnku
Przetwory
Śliwkowa nutella
Nutelli czyli popularnego, orzechowego kremu nie bardzo lubię. Jeśli już, to sama ją robię, żeby uniknąć wszystkich szkodliwych dodatków. Dzisiaj nutella śliwkowa, zwana również czekośliwką. Jest to połączenie powideł śliwkowych ze smakiem czekolady. ...
Mieszam w garnku
Przetwory
,
śliwki
,
Powidła śliwkowe
,
Czekośliwka
,
Nutella śliwkowa
Cukinia na zimę
Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju dania z cukinii: zupy, placki, naleśniki. Są pyszne, sycące i szybkie do wykonania. Jednak w zimie, cena cukinii jest dość wysoka, dlatego to ostatni dzwonek, aby zrobić sobie zapasy cukinii na zimę. My przechowu...
Mieszam w garnku
Dania bezmięsne
,
Przetwory
,
Mrożenie cukinii
,
Przechowywanie cukinii
Ciasto jogurtowe z dynią
Pyszne, sycące ciasto z puree z dynii. Inspirację do niego znalazłam tutaj, jednak przepis zmodyfikowałam. Ciasto można jeść bez wyrzutów sumienia, ponieważ nie ma tutaj tłuszczu. Jest pachnące i długo pozostaje świeże. W smaku przypomina piernik, jedn...
Mieszam w garnku
Ciasta ucierane
,
Dynia
,
Ciasto jogurtowe
,
Ciasto z dynią
←
Poprzednia
30
31
32
33
Następna
→