Ciasto drożdżowe nie wymaga mistrzowskich umiejętności kulinarnych czy wyjątkowej finezji. Aby wszystko poszło dobrze, musisz poświęcić trochę czasu, wykazać się cierpliwością i spokojem ducha. Jeśli jesteś na to gotowa, czeka Cię relaksujące popołudnie spędzone na zagniataniu ciasta (lub przyglądaniu się, jak robi to mikser) i pyszny podwieczorek w nagrodę.
Składniki
Ciasto
- 500g mąki pszennej
- 150ml mleka
- 30g świeżych drożdży
- 80g cukru
- 100g masła
- Łyżeczka pasty/ekstraktu lub ziarenka z 1 laski wanilii
- Szczypta soli
- 4 żółtka
- 1kg śliwek
Kruszonka
- 120g mąki pszennej
- 80g zmielnych orzechów laskowych
- 100g cukru pudru
- 100g schłodzonego masła
Przygotowanie
- Rozpuść masło w niewielkim rondelku. W innym garnuszku podgrzej delikatnie mleko.
- Wsyp mąkę do dużej, ceramicznej lub szklanej miski (jeśli wyrabiasz ciasto z pomocą miksera z końcówką w kształcie haka) lub wysyp na stolnicę (jeśli zamierzasz robić to ręcznie). Zrób w mące zagłębienie i wlej mleko.
- W małej miseczce utrzyj drożdże z łyżką cukru i dodaj do mleka.
- Delikatnie wymieszaj rozczyn z mąką, tylko w środkowej części miski – mąka na obrzeżach powinna zostać sucha.
- Posyp rozczyn mąką, przykryj bawełnianą ściereczką i zostaw na kwadrans do wyrośnięcia.
- Po tym czasie dodaj do miski stopione masło, pozostały cukier, wanilię, szczyptę soli i żółtka. Wyrabiaj, aż ciasto przestanie kleić się do miski lub do rąk.
- Wyrobione ciasto posyp mąką, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wyłóż blaszkę (35x40cm) papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz mąką.
- Śliwki umyj, wydryluj i przekrój na połówki.
- Przygotuj kruszonkę: wymieszaj mąkę ze zmielonymi orzechami i cukrem pudrem, dodaj pokrojone w kostkę masło i zagniataj, aż powstaną grudki.
- Gdy ciasto wyrośnie (powinno podwoić swoją objętość), ponownie je zagnieć, a następnie rozwałkuj, przełóż na blaszkę i nakłuj w kilku miejscach widelcem.
- Na cieście ułóż śliwki i posyp kruszonką. Przykryj ściereczką na kolejne 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik 200 stopni, wstaw cisto na 30min.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska.Słodka Pawła Małeckiego 

Przepis na drożdżowy placek ze śliwkami w nieco innej wersji pojawił się już na blogu – znajdziesz go tutaj.